България не успя да напише история срещу Италия, и загуби с 0:1 гостуването си в Палермо от световните квалификации. Без да блести, „Скуадра адзура“ се осланяше на перфектния отново Джанлуиджи Буфон и на много късмет, за да не си тръгне България поне с точка от „Ренцо Барбера“.

Въпреки загубата, България остава на второ място в група В към момента, а на 10 септември ни предстои и гостуване на Малта. Българският тим има 10 точки, докато с победата Италия събра 17 и е съвсем близо да си подпечата официално визата за Мондиал 2014.

Не направи чест на Италия начинът, по който посрещна българския химн - от трибуните се чу бурно освиркване, и дори опитът на Чезаре Прандели и част от публиката да ги заглуши с ръкопляскания, не поправи неприятното усещане.

Въпреки това, двубоят се изигра без никакви инциденти, и отсъстваха груби нарушения, като само един жълт картон бе вдигнат за 90 минути.

Страхотен удар на Сашо Тонев в 20-та минута бе най-доброто положение в началото на мача. Младият български нападател стреля от дъгата пред пеналта, Буфон изпусна топката, но нямаше кой да я добави, и опитният вратар я улови.

След това италианците пуснаха България в собствената си половина, но само за да ни приспят, и да успеят да осъществят няколко опасни контраатаки, една от които завърши с гол. В 38-та минута, след равностойна игра до този момент, и без особени голови положения, „адзурите“ реализираха. Кандрева се справи с Данчо Минев отляво, центрира, и с глава Джилардино вкара от непосредствена близост, между трима защитници и Ники Михайлов.

ВИДЕО: България изпусна Италия, Буфон и късметът покриха адзурите

източник: Lap.bg

Така приключи и първото полувреме, в което Италия от четири удара в очертанията на вратата, успя да вкара гол, а България само веднъж намери рамката на Джиджи Буфон.

Второто полувреме принадлежеше на българските футболисти, но Буфон бе невероятен, а и малко късмет не достигна на няколко пъти, за да изравним резултата.

Още в 47-та минута, след центриране на Дяков отляво, Неделев свали за Попов, но капитанът на България не успя да преодолее Буфон от два-три метра.

Четвърт час по-късно пак шансът покри италианците. Първо Буфон закова топката точно на голлинията, при удар с глава на Мота, който можеше да си вкара автогол. Веднага след това, след центриране от корнер, италианският страж отрази удар на Рангелов, следващият шут на Бодуров бе спрян от тялото на защитник на Италия, и след това вече топката бе изчистена в корнер.

В 64-та минута Тодор Неделев стреля, но топката прелетя на сантиметри от вратата.

ВИДЕО: България изпусна Италия, Буфон и късметът покриха адзурите

източник: Lap.bg

Най-добрите възможности за Италия се откриха в пет минути между 68-та и 73-та. Ники Михайлов отрази чудесно насочен пряк свободен удар от Андреа Пирло, но след това стражът бе на път да допусне сериозна грешка, след като не улови топката, докато Бодуров гардираше Джилардино в наказателното поле, италианският нападател успя да стигне до кълбото и да го насочи към вратата, но Бодуров се намеси навреме и изчисти.

В последните 15-тина минути като че ли и силите напуснаха и двата състава, и умората не им даде много възможности да измислят нещо по-остро в нападение. Въпреки че владееше положението на терена, и държеше топката пред пеналта на Италия, българският тим определено нямаше никакъв късмет.

В последната, четвърта минута от даденото от арбитъра продължение, центриране на Делев отляво стигна до Данчо Минев, който игра с глава, и отново съвсем малко не достигна, за да влезе топката във вратата, и България да си тръгне с точка от Италия.

Това бе първа загуба на България в този квалификационен цикъл, след две победи и четири равенства.

Класиране в група В:

Италия 17 точки / 7 мача

България 10 / 7

Чехия 9 / 7

Армения 9 / 7

Дания 9 / 7

Малта 3 / 7

ВИДЕО: България изпусна Италия, Буфон и късметът покриха адзурите

източник: Lap.bg