През март месец тази година един от най-титулуваните треньори в Русия Валери Газаев може да оглави националния отбор на България, твърдят медиите в Русия. Българският футболен съюз се е обърнал към Валери с официално предложение, но специалистът е поискал време да размисли.

В същото време 54-годишният треньор обмисля и няколко предложения от европейски клубове. Засега обаче най-сериозната и реална оферта е постъпила от БФС, съобщава Life.ru.

От българска страна настояват руснакът до края на януари да даде отговор.

Руското издание продължава, че родните ни босове се надяват Газаев да промени моментната ситуация в групата за световните квалификации, след като „лъвовете” не успяха да вземат нито една победа от трите си мача досега.

„Газаев е отлична кандидатура. Той може много да помогне на националния ни отбор”, коментира агентът на Димитър Бербатов Емил Данчев. „Той е добре познат в България, хората тук помнят великолепната му игра. В България говорят, че треньорът трябва да бъде местен специалист. На заседанието на Изпълкома ще бъдат обсъдени всички кандидатури.”

„Би било страхотно, ако Газаев стане национален селекционер”, заявява Николай Ишков, цитиран от медията. „В България го знаят, заради победите на ЦСКА Москва в турнира за Купата на УЕФА. Единственото, в което се съмнявам, е, дали нашата федерация може да удовлетвори финансовите изисквания на треньора.”

„Ако футболният съюз се спре на Газаев, това ще бъде едно много удачно решение”, коментира треньорът на Амкар Перм Димитър Димитров – Херо. Уверен съм, че ще в България ще останат доволни, ако Газаев поеме националния отбор.

Заради проблем със сърцето, лекарите забраниха на Газаев да води руски клуб, продължават в изданието. Чужди специалисти настоявали 54-годишният треньор внимателно да се отнася към своето здраве.

„Газаев не може да си представи своя живот без футбола. Лекарите са го посъветвали да работи в Европа, където градовете не са на толкова големи разстояния, както е в Русия”, допълва източник от Русия.

Освен селекционер на България, Газаев може да поеме клуб от Испания, където топлият климат повече ще подхожда специалиста. Там няма да се придвижва със самолети, а с железопътния транспорт. В Испания Газаев има собствен имот в един от най-престижните курорти Марбея.

„До март не искам да говоря за бъдещата ми работа. Сега имам по-важни дела”, коментира от своя страна Газаев.

Българските варианти за национален селекционер на България са Станимир Стоилов и Красимир Балъков.