Пресата в Беларус отдаде значимото на капитана на българския национален отбор Димитър Бербатов. Дори страдащите от поражението на своя тим журналисти, признаха класата и страхотната игра на звездата на Тотнъм.

"Трикольорите" се наложиха с 2:0 като гост на Беларус във важен двубой от квалификациите за Евро 2008. Димитър Бербатов отбеляза и двата гола за България и пропусна още няколко добри положения.

В едно от специализираните футболни издания на бившата съветска република пише: „Станахме свидетели поне на един приятен момент в съботния мач. Трябва да кажем „Благодаря”, че успяхме да видим играта на звездата. Нашите не съумяха да попречат на Димитър Берабатов и на феновете да се насладят на класната игра на страхотния футболист.”

Общото становище на медиите в Беларус е, че българският тим е показал добро европейско ниво, на което в собствената им страна все още се учат – бърз, силов и агресивен футбол.

В коментарните публикации се посочва, че в нито един от моментите не е сработила схемата на треньора. В един от материалите пише още: „Ние загубихме, без шанс да сторим друго. По-слаби сме от отборите на това ниво и трябва да признаем това и да правим тактиката според играта на съперника, а не да убеждаваме себе си в своята сила, а след това и да търсим оправдания.”

Журналистите в Беларус се питат, защо българският национален отбор се е оказал истинска изненада за треньора?

Другия основен проблем, с който феновете и специалистите не могат да се примирят е причината, че техните любимци са оставили Димитър Бербатов да ги разиграва из целия терен. „Или може би защитата ни не може да се справи със звездите на световния футбол? Красноречиво на този въпрос ни отговори самият Бербатов, който 28 минути бе оставен да ни разиграва”, се казва в коментара на белоруските журналисти.

Въпреки всичко, надеждите са свързани със спечелването на точка в сряда, когато двата отбора отново ще се изправят един срещу друг, но този път домакинското предимство ще е на страната на българите.

Гласувайте в анкетата на gong.bg: "Трябва ли Стоилов да остане начело на "А" отбора ни?"