България постигна утешителна победа над Румъния с 1:0 и така нанесе първа загуба на лидера в нашата квалификационна група. Единственото попадение затрикольорите тази вечер реализира Велизар Димитров още в самото начало на срещата.

Двубоят на Националния стадион „Васил Левски” започна отлично за възпитаниците на Димитър Пенев, които успяха да поведат още в 6-ата минута. Резултатът откри нападателят на ЦСКА Велизар Димитров. Той бе точен след чудесно центриране отляво на Мартин Петров. Въпреки ниския си ръст Димитров успя да се пребори с бранител в жълто и с глава не остави никакви шансове на Богдан Лобонт.

След попадението обаче гостите упражниха териториален натиск и пропуснаха няколко изгодни положения за изравняване на резултата. Още в ответната атака след грешка на Димитър Иванков, топката попадна в краката на Гоян, който обаче стреля неточно.

В 13-ата минута най-активният в редиците на Румъния – Никулае имаше най-добрата възможност. Нападателят стреля от около точката на дузпата, но коженото кълбо премина на сантиметри от страничния стълб на плонжиралия Иванков.

Футболистите на Виктор Пицурка продължиха да нападат и да създават по-опасните ситуации. След половин час игра Мазилу пропусна отлично положение. Халфът на гостите се засуети в наказателното поле и по този начин позволи на Петър Занев да се намеси и да изчисти топката. Пет минути преди края на първата част Никулае отправи поредния си удар, но и този път Димитър Иванков разколеба нападателя с отлична намеса.

Така първата част все пак завърши с гол преднина за трикольорите, въпреки че отборът на Румъния бе по настоятелния на терена и пропусна далеч по чистите положения. На почивката се стигна до ексцесии в сектора с привържениците на гостите, които преди това хвърлиха запалена факла в сектор Г където бяха настанени български фенове. Полицията на стадиона реагира адекватно и успя да осуети по голям конфликт.

Второто полувреме започна без промени в съставите на двата тима. Първото интересно положение през вторите 45 минути дойде 10 минути след подновяването на играта, когато след двойно подаване между Христо Йовов и Велизар Димитров, футболистът на ЦСКА имаше добра възможност, но в последния момент бе изпреварен и топката излезе в корнер. Преди това първия жълт картон в мача Кодря от състава на гостите, който умишлено задържа с ръце Благой Георгиев.

Игралия отлично в този мач Стилиян Петров също пробва късмета си, но далечният му изстрел бе спасен със сетни усилия от Богдан Лобонт. Пет минути по късно, Мартин Петров също отправи страховит шут от свободен удар, но отново без резултат.

Възпитаниците на Виктор Пицурка отговориха с няколко атаки, които обаче не застрашиха сериозно Иванков. 15 минути преди края отново Стилиян Петров можеше да реши всичко в мача, но футболистът на Астън Вила не успя да уцели топката след добър пас на Димитър Бербатов отляво. В 80-ата минута самият Бербатов имаше отличен шанс. Нападателят получи топката в непосредствена близост, но стреля в аут.

Така България записа минимална победа над Румъния, която обаче няма да окаже влияние върху подреждането в нашата квалификационна групата. Възпитаниците на Димитър Пенев събраха актив от 22 точки и остават на трета позиция във временното подреждане. Лидер продължава да бъде Румъния, а на второ място е съставът на Холандия, който по-късно тази вечер приема аутсайдера Люксембург.