Българският национален отбор по футбол победи 2:1 Беларус в мач от квалификациите за Евро 2008. На прогизналия терен на стадион „Васил Левски” „трикольорите” взеха труден, но изключително важен успех, с който заеха едно от първите две места в група G. Към момента българският тим е първи с 15 точки, преди срещата на Румъния със Словения. Холандия почива, и дори северните ни съседи да спечелят, България пак ще е на второ място – позиция, пращаща ни на еврофиналите. Така временният селекционер Станимир Стоилов изпълни поставената му цел – шест точки от двете срещи с Беларус.

Срещата не започна по най-добрия начин за България, като още в четвъртата минута финландският рефер Кристин Якобсон отсъди съмнителна дузпа в полза на гостите, за нарушение на Димитър Иванков срещу Александър Хлеб. Белорусите поведоха, след като Василюк не сгреши от бялата точка.

Допуснатото попадение явно мобилизира българския състав, който по най-бързия начин успя да изравни резултата и да вземе инициативата. В 10-та минута Мартин Петров изпълни перфектен пряк свободен удар и прати топката зад Жевнов за 1:1.

Отборът на Юрий Пунтус определено игра по-силно от срещата в Минск преди четири дни и създаде доста положения пред вратата на Иванков.

Устремът на „трикольорите” пък поспадна и десетина минути след попадението на Петров отборът ни заигра по-пасивно и предостави редица възможности на Хлеб и компания да атакуват българската врата. След малко повече от половин час игра, старши треньорът Станимир Стоилов, ядосан от видяното на терена, направи няколко вътрешни промени. Те дадоха резултат и в 39-та минута България поведе с 2:1 с попадение на Чавдар Янков.

Голът падна след заучено положение на пряк свободен удар – Мартин Петров и Стилиян Петров разиграха късо, халфът пусна топката в наказателното поле, тя се отби от падащия на земята Телкийски и стигна до Янков. Полузащитникът на Хановер нямаше никакъв проблем да прати кълбото в мрежата на Беларус. Отново Янков пробва далечен плътен шут, затруднил Женвов преди края на полувремето.

Старши треньорът на гостите Юрий Пунтус започна със смените още преди почивката, като пусна в игра нападателят Кутузов на мястото на защитника Калачев.

Второто полувреме определено бе изпълнено с доста колебливи изяви на българския състав, като на няколко пъти Иванков изпускаше мократа топка при опасни удари към него. Белоруският отбор от своя страна отказваше да се предаде и до последната минута търсеше изравняване.

И през вторите 45 минути най-силния играч на България се казваше Мартин Петров, който освен, че вдъхновяваше съотборниците си и трибуните, подаваше, центрираше и шутираше от всякакви позиции. Димитър Бербатов така и не получи шанс да се изяви, тъй като до него достигаха твърде малко топки. Нападателят на Тотнъм през целия мач бе зорко охраняван от поне двама защитници на гостите.

Телкийски и Янков пробваха рефлекса на Жевнов с далечни удари, на два пъти, а веднъж Тунчев засече опасно едно центриране на Мартин Петров, но до гол на спокойствието за тима на Станимир Стоилов така не се стигна.

След като даде дузпа за гостите, финландският рефер ги облагодетелства още малко, като пропусна да види удар на Корниленко с лакът в лицето на Тунчев в 63-та минута.

Пет минути преди края на мача Мартин Петров бе заменен и напусна терена под аплодисментите на близо 15 000 души на Националния стадион.

Станимир Стоилов, който води временно националния отбор в двата мача с Беларус, обяви официално, че няма да приеме поста селекционер за постоянно и от утре отново може да бъде смятан да треньор на Левски.