След като в средата на септември в Национална футболна база „Бояна“ бе даден старт на мащабната програма на БФС за развитие на таланти, през последните дни се проведоха и първите тренировъчни лагери на проектонационалните отбори, съставени от таланти, родени през 2009 година, и в останалите четири футболни центъра – в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. 

Само през тази сезон проектът ще обхване над 250 футболисти до 14-годишна възраст от цялата страна, а целта е талантите ни да се готвят по единна методика с цел изграждане на конкурентно поколение, което да представя България на международната сцена.

До юни 2023 г. във всеки от 5-те града ще се проведат по 8 тридневни лагера, по време на които младите футболисти ще преминават теоретични и практически занимания под ръководството на изтъкнати треньори и методисти от системата на ДЮШ. Целият процес е организиран и финансиран от бюджета на Българския футболен съюз.

Допълнително ще се проведат и два турнира между зоните през декември 2022 г. и юни 2023 г. в Национална футболна база „Бояна“, които ще дадат възможност за допълнителна  оценка и подбор на най-добрите играчи в тази възрастова категория.

Програмата е ключова част от една от основните цели, заложени в 4-годишната Стратегия на Българския футболен съюз (2022-2026) в раздел „Път на таланта и национални отбори“.