Български футболен отбор е в топ 8 на Европа. Юноши, ама българи. Млади са, но ще пораснат. Преди време сме постигали значително по-големи успехи в тази възрастова група, само че преди десетилетия. Имената на тези момчета не говорят много на по-периферните фенове, но може да ги знаем всички след някоя-друга година, а може и след няколко седмици.

В следващите редове ще се опитаме да ви направим скромно представяне на отбора, който ще участва на Евро 2008.

Титулярният вратар се казва Иван Караджов. Роден е на 12 юли 1989 година в град Кресна. Ясно, в този край се раждат добри футболисти. Висок е 190 см, пази в школата на ЦСКА, макар че спокойно може да сложи Беконо и сие в малкия си джоб. Основен стълб в юношеския национален тим. Изигра отлични квалификации. Определят му добро бъдеще.

Дубльорът се казва Петър Денчев и е от Спартак Пловдив. Прякорът му е претенциозен - Шмайхела. Вече има мачове за мъжката формация на „гладиаторите” в професионалния футбол, макар и Б група.

Опит във второто ниво на футбола ни има и един от бранителите Цветомир Панов, който е кадър на Спартак Плевен. Момчето е твърд титуляр в схемата на Мадански.

Друга рожба на македонския край е Милчо Макенджиев. Защитникът вече се е шлифовал в Италия, където е преминал през школата на Асколи и Гаварно. Амбициозният отбор на Локомотив Мездра го върна в България. Много е възможно съвсем скоро да виждаме момчето в мачовете от А група. Ръстът му е 186, какъвто е задължителен за един наистина класен централен бранител.

Кристиян Узунов е другият титулярен защитник в средата на отбраната. Юношата на ЦСКА вече записа няколко контроли в мъжката формация на „армейците”. И този е израснал добре. 189 см и 84 килограма. Прави впечатление с изключително сърцатата си игра.

Даниел Златков наскоро мина проби в Динамо Киев. Визуално прилича на самия Кристиано Роналдо. Здрав физически, играе по десния фланг на отбраната. Юноша е на Пирин от Благоевград.

Ляв защитник в схемата на юношите играе Тодор Колев. Не е от Шумен, още по-малко играе в Славия. Тошко Колев е състезател на Черно море. Там обаче го използват като нападател или офанзивен халф. В селекцията на Михаил Мадански се подвизава на позицията ляв бранител.

През миналата футболна година Костадин Гаджалов изигра цели 15 мача за Ботев Пловдив в елитната ни дивизия. Интересен играч, който може да тича колкото си поиска. Умее да играе, както като защитник, така и като дефанзивен халф. Твърд титуляр в състава на юношите. Дано направи впечатление на мениджърите в Прага и Пилзен.

В средата на терена не липсват и други интересни футболисти. Михаил Александров от една година е Борусия Дортмунд. Кариерата му стартира в ЦСКА, а при юношите на България е капитан. Класата му се вижда и без много да се стараеш. На това първенство трябва да покаже, че е част от новата вълна български таланти, която може да залее Европа.

Стефан Велев е момче преминало през школата на Славия. Последната година защитава честта на Локомотив Стара Загора. Спечели приза Футболист на Стара Загора. Не, че е някакво чутовно постижение, но сигурно е добро начало за младия полузащитник.

Черно море е представен и от Даниел Димов. Той също доказва, че в България се раждат високи момчета, които стават футболисти. Димов вече изигра няколко срещи в А група с екипа на „моряците”.

Знам, че звучи претенциозно, но не е лошо да запомните името на Атанас Зехиров. Много интересен футболист от школата на ЦСКА. Техничен, вижда играта, а и вкара няколко важни попадения за юношите. Атакуващият халф е основна фигура в отбора. И да не искате да го запомните, той ще ви принуди.

Момчил Цветанов е един от най-добрите левичари в А група. Талант от всякъде и голямо перде. Вече направи първите си стъпки в А група. Дебютът му беше срещу ЦСКА на стадион „Българска Армия”. Не трепна. От него се очаква много.

Представянето на нападателите започва със Сашо Киров от Левски. Научен футболист, който може да играе на всяка позиция в атаката. Замина контузен за Чехия, но ще води атаката в първата среща с Унгария. Извън терена изключително възпитано момче.

Друг от „Герена” е Исмаил Иса. Станимир Стоилов го привлече в Левски и дори му даде възможност да играе в няколко двубоя. Силното му оръжие е играта с глава. Притежава солиден опит и в Б група за възрастта си.

Третият „син” нападател е Иван Цачев. В юношеския тим му викат Рууни. Биткаджия, като звездата на Англия. Изглежда не е типичният нападател - тип консуматор, а е по-скоро отборен състезател.

Другите нападатели са внос от чужбина. Бранимир Костадинов от доста време се готви в шотландския Хартс. Тренира известно време и с Манчестър Сити, където го харесаха. Явно играч с качества, иначе нямаше да е в Единбург.

Радослав Василев започва първите си футболни стъпки в Славия. Емил Данчев го пласира в Рединг, където стартира с гол в отбора от своята възрастова група. Елегантен и снажен нападател. Той, Александър Киров и Момчил Цветанов са единствените набор 1990 година в отбора. За жалост Радо Василев е наказан за първия мач.