„Предстои една контролна среща, в която трябва да продължим да усъвършенстваме стила на игра. Според мен в последните мачове проблеми имахме най-вече в атакуващ план. Искам да държим инициативата,” заяви селекционерът на България Станимир Стоилов на пресконференция преди първата тренировка на националите преди контролата с Латвия.

„Ще дадем шанс и на някои нови играчи да покажат своите възможности, амбиции и качества. Очаквам от футболистите сериозно отношение към мача. Имаме право на седем смени, така че голяма част ще играят за едно полувреме, няма да ги натоварваме допълнително. Очаквам да играят с нужното желание и хъс, нищо, че мачът е контролен. Този мач трябва да покаже, че националният отбор иска да се развива.

Ще имам специален разговор с футболисти, и ако някой не се чувства готов, по-добре да не излиза,” обясни специалистът.

„Ще се опитаме да заменим някои от опитните играчи, които видяхме в предишните срещи. Ще утвърждаваме схемата 4-4-2. Естествено, срещата е контролна, но след като играеш за България, трябва да си винаги на максимум. В последната контрола бе мъчение да се наблюдават футболистите как се влачат по терена,” категоричен бе той.

„Не мога да гадая за схемата на Латвия, но е близка до тази на Италия. За нас продължава да стои въпросът оттук-нататък да направим програма за три-четири години напред. Водим разговори вече, а не да чакаме до последно. Календарът трябва да е направен за пет години напред. Трябва да се подобрят нещата значително в организационен план,” продължи наставникът на „трикольорите”.

„Всички играчи, които са тук, ще вземат участие в срещата. Може би без Иванков, него добре го познавам. Другите ще играят минимум по 20 минути, повечето и по 45. Това е достатъчно време да се видят качествата. Чавдар Янков, Станислав Ангелов примерно имат мачове в петък, така че за тях е важно здравето. Искам да видя Тунчев, който тепърва навлиза в спортна форма, за да имаме по-голяма представа на кого ще разчитам за следващите квалификации,” призна Стоилов.

„Имам сериозни неща да кажа за организацията на играта. Атакуващите футболисти трябва да се оправят във фаза защита, това бе основният ни проблем в първите минути на мача с Ейре. Защитата се справи доста добре, но в два мача получихме два гола от статични положения, след индивидуални грешки. Нападателите трябва да бъдат по-агресивни във фаза защита, това трябва да се промени ако искаме трайни успехи,” отсече старши треньорът на България.

„Проблем е за нашите футболисти, които са в чужди клубове, да не би да участват по-малко в клубните си отбори, ако можем и ние да помогнем, ще го направим,” добави Стоилов.

Относно Стилиян Петров, който извади рамо в контрола за Астън Вила, селекционерът каза:„Разговарях със Стилиян вече два пъти, тази травма е такава, че има опасност от подновяване. Надявам се за първия-втория кръг от Висшата лига да се види, но се надявам, че ще е готов за квалификациите. Аз доколкото го познавам, смятам, че той ще направи всичко възможно да е готов на 100%.”

„Ще има подмладяване, ако младите показват качества и добра игра. Манолев например се възползва от шанса си. Имаме сериозна конкуренция на десния защитник, в момента мисля, че имаме много силна двойка крайни защитници. Младите трябва да си заслужат шанса, естествено, към тях ще бъдем по-търпеливи,” добави той.

„Факт е, че се забелязва след първия кръг, че водещите отбори успяха да победят с доста сериозна разлика. Тази разлика в класите не е много добра за футбола, но отново седем-осем отбора ще се борят за евроквоти и предни места. Рано е да даваме оценки за първенството,” заяви наставникът на Литекс.

„Моето желание е да играем с най-силните отбори, в Европа и света. Първо – интересът е много по-голям, второ – мотивацията на играчите е по-голяма, и трето – можеш да си видиш нивото, къде си стигнал. В момента правим запитвания до всички най-добри отбори в Европа и света,” завърши Станимир Стоилов.