Стилиян Петров ще се откаже от националния отбор след края на кампанията за европейското първенство през 2012 година. Това заяви капитанът на България и Астън Вила пред английските медии.

Петров е категоричен, че няма да остави националния отбор след двете загуби от Англия и Черна гора на старта на кампанията за Евро 2012 и ще остане в отбора до края на квалификациите.

Полузащитникът се надява назначаването на новия селекционер Лотар Матеус да даде ново начало за националния отбор.

"Оставам до края на кампанията за Евро 2012. Ако се класираме, ще играя и на първенството. Ако не се класираме, напускам след квалификациите", каза Петров.

"Минаваме през доста труден период, но аз не искам да бягам от отговорност. Най-лесно би било да напусна, но не искам да го направя по този начин. Никога не бягам от отговорност. Когато свършат квалификациите ще бъда на 33 години и мисля, че е време да дам път на младите. Аз дадох каквото можах. Винаги съм давал най-доброто от себе си и ще продължа да го правя. Искам да се насладя на последните ми няколко мача за България", коментира още Стилиян Петров.

В петък Петров ще се изправи срещу своя съотборник в Астън Вила - Джеймс Колинс в двубоя между Уелс и България на Милениъм Стейдиъм. Той определи двубоя с уелсците като ключов за ситуацията в групата.

"Намираме се в доста трудна позиция, но няма да се откажем от битката. Винаги съм казвал, че Англия е фаворит, а другите се борим за второто място. Загубихме два мача, последни сме, но нещата може да се променят в следващите срещи. Мачът срещу Уелс е ключов за нас, както и тях", каза още Петров.

Той е категоричен, че Лотар Матеус е правилният избор за селекционер на България.

"Много хора в България не са убедени, че Матеус е правилният избор, но аз мисля, че е. Неговото име и отношение и начинът, по който той играеше, ще ни даде нещо, което досега нямахме - да се борим докрай. Не съм говорил с него още, но ще го направя, когато се видим", коментира Стилиян Петров.