Българският национал по футбол загуби безславно с 1:6 от Сърбия в контролна среща, играна в Белград. Тоталното падение на „трикольорите” дойде в края на една от най-слабите години за родния футбол. Капитанът на националите Димитър Бербатов излезе в 30-та минута, когато резултатът бе вече 3:1. Той се хвана за крака и напусна терена от единия му край, без да даде никакъв сигнал, и без да изчака смяната.

Мачът бе бенефис за капитана на Сърбия Саво Милошевич, който получи поздравления преди двубоя, и вкара две попадения за „плавите”. Срещата започна устремно за домакините, които в 5-та и 15-та минути получиха право да изпълняват дузпи. И в двата случая обаче Георги Петков спаси анемичните шутове на Милошевич.

Резултатът бе открит между двете дузпи, когато Йованович получи добре в наказателното поле, и между Миланов и Тунчев успя да отправи добър изстрел към вратата на Петков.

България изравни в 20-та минута, след перфектно изпълнение на Благой Георгиев от пряк свободен удар от 25 метра. За седем минути след това – между 26-та и 33-та – домакините матираха три пъти Георги Петков, още веднъж Йованович, а след това и два пъти Саво Милошевич. Нападателят бе заменен малко след като успя да се разпише, под аплодисментите на целия стадион.

Пламен Марков направи редица смени през второто полувреме, като пусна и тримата пълни дебютанти в състава – Коста Янев, Иван Стоянов и Йордан Минев. Те също не промениха особено ситуацията на терена, но все пак се хвърлиха с желание в двубоя. Милияш в 57-та и Лазович в 67-та оформиха крайния резултат, след което домакините на практика спряха да играят. Въпреки засилилите се опити на родните национали да реализират поне още някое почетно попадение, нямахме никакъв успех. На два пъти топката бе изчистена почти от гол линията, и като цяло липсваха завършващите удари.

Единственият пост в националния отбор, който изглеждаше по-добре, бе вратарският, където Георги Петков замести неповикания Димитър Иванков. Петков обаче със сигурност ще помни с много лошо този двубой, в който получи повече голове, отколкото за цял полусезон с клубния си Левски. Грешките в отбраната на България бяха безумни и детински, халфовете – безидейни, а нападателите – ялови. Крайният извод от целия мач може да е само един – проблемите са сериозни, а промените – наложителни.