Младежкият национален отбор на България постигна първа победа в евроквалификационна Група 10. „Трикольорите“ се наложиха с 3:2 над Люксембург в мач с драматичен финал, който се проведе на градския стадион в Ловеч.

Преди това, в групата, България допусна поражение с 0:1 от Холандия и равенство (0:0) с Шотландия, а със спечелените три точки, България се изравни по актив с третия в подреждането – Австрия (4 точки). Лидер е Холандия с 9, втори Шотландия с 5.

Голвете за младите лъвове вкараха последователно Момчил Цветанов, Томи Костадинов от дузпа и Георги Миланов, за съперниковия тим се разписаха Янс и Мартино. Най-драматичната част пък бе в заключителните минути на двубоя.

В този двубой младежите ни бяха водени от помощника на Михаил Мадански – Аян Садъков, заради ангажираността на селекционера с мъжкия тим.

През целия мач българите бяха далеч по-активният тим, който създаваше повечето атаки и опасни ситуации, но и момчетата на Рейнолд Брю, показаха класа, особени през първото полувреме. И двата тима обаче бяха затруднени доста заради мокрия и хлъзгав терен от падналия в Ловеч дъжд.

Съставът от Люксембург започна добре двубоя. Още преди да е изминала първата минута от двубоя, съперникът ни успя да създаде първа опасност. Момчил Цветанов влезе грубо на Латерза по десния фланг на атаката, играчът на гостите центрира от пряк свободен удар, след което Пламен Илиев изпусна топката и тя влетя във вратата му, но преди да премине голлинията, арбитърът вече бе свирил нарушение срещу вратаря.

В 22-та минута обаче падна първия гол в двубоя. Росен Колев намери добре в дълбочина Момчил Цветанов, той се измъкна от защитата на Люксембург, финтира вратаря на гостите Хам и реализира за 1:0.

В 38-та минута Люксембург стигна до равенството. Янс изравни за 1:1, след като проби при грешка в защитата на България. Веднага след подновяването на играта се стигна до опасно положение през стража на съперниковия тим. Мартино спъна Радослав Василев в наказателното поле, а главният рефер посочи бялата точка без секунда колебание. Точен за 2:1 от дузпа бе Томи Костадинов.

СНИМКИ: Драматичен финал, но все пак победа за младежите ни срещу Люксембург

източник: Gong.bg, Владимир Мончев

При този резултат двата тима се оттеглиха на почивка. През второто полувреме българите продължиха да демонстрират по-качествена игра от опонента си на терена, което доведе до още едно попадение. В 55-та минута след отлична контраатака, последва центриране отдясно, Георги Миланов засече отблизо във вратата на Люксембург.

СНИМКИ: Драматичен финал, но все пак победа за младежите ни срещу Люксембург

източник: Gong.bg, Владимир Мончев

Най-драматичните минути в цялата среща обаче се разиграха в даденото от съдията продължение. След центриране от корнер, Мартино засече за 3:2. Нервите на вратаря Пламен Илиев не издържаха и той се спречка със съперников футболист. Безкомпромисният рефер показа директен червен картон на българския страж. Той отстъпи фланелката и ръкавиците си на Пламен Димов, който обаче не успя да се изяви под рамката на вратата, тъй като при подновяването на играта арбитърът свири край на срещата при 3:2 в полза на българските младежи.

В следващия си мач от евроквалификациите България гостува на Австрия на 10 ноември.

СНИМКИ: Драматичен финал, но все пак победа за младежите ни срещу Люксембург

източник: Gong.bg, Владимир Мончев

СНИМКИ: Драматичен финал, но все пак победа за младежите ни срещу Люксембург

източник: Gong.bg, Владимир Мончев