Българският национален отбор не успя да се справи с тима на Ейре и на собствен терен, след като записа равен резултат 1:1 във втория си двубой срещу този съперник от Група 8 за Мондиал 2010. Шансовете на “трикольорите” ни започнаха малко по малко да се изпаряват след второ равенство с отбора, воден от Джовани Трапатони. Първият двубой в Дъблин също приключи при резултат 1:1. След хикса на Националния стадион “Васил Левски” разликата между двата тима остава 5 точки, като Ейре вече е с актив от 13, а България с 8 точки. Лидер в групата продължава да е Италия с 14. Плюс за селекцията ни, обаче е фактът, че България все още е с мач по-малко от ирландците.

И двете попадения в двубоя паднаха преди почивката, като първи се разписа Ричард Дън в 24-та минута, а малко след това Димитър Телкийски изравни за 1:1.

Футболистите на Джовани Трапатони започнаха по-добре мача, с атаки към вратата на Димитър Иванков още от първата минута. Вследствие на това съвсем закономерно падна и първото попадение в полза на Ейре. В 20-та минута българите имаха чудесната възможност да излязат напред в резултата. Димитър Бербатов игра с глава в наказателното поле на съперника, но топката мина на сантиметри над напречната греда на Гивън.
В следващите няколко минути гостите от Ейре започнаха да застрашават вратата и попадението се оказа неизбежно. В 24-та минута след центриране от фаул, Ричард Дън засече с глава и откри за 1:0. Голът обаче вместо да смути играчите ни, ги амбицира още повече. Само пет минути по-късно резултатът на таблото вече бе изравнен за 1:1. В 29-та минута Димитър Телкийски се възползва от грешка в защитата на гостите и с премерен удар от наказателното поле изравни резултата.

След бързия изравнителен гол обаче момчетата на Станимир Стоилов се окопитиха и заиграха доста по-организирано, за сметка на своите съперници, които загубиха ритъма си след втората половина на първото полувреме.

До края на тази част “трикольорите” ни сътвориха още няколко добри атаки, които обаче останаха без резултат. Така двата тима се оттеглиха при 1:1, който за съжаление на българите, не се промени до края на мача.

Въпреки направените смени в селекцията на Стоилов през второто полувреме, защитата на ирландците остана непробиваема, както и вратарят Гивън. След почивката играта се накъса, а темпото спадна, което бе и добре дошло за гостите.

В последните 15-на минути от двубоя Благой Георгиев опита няколко пъти от фаул да пребори стража на гостите, което се оказа непосилна задача за футболиста на Терек Грозни. Преди това и Илиян Стоянов опита изненадващ удар от около 25 метра, който мина на косъм над вратата на Ейре. В най-инфарктните заключителни минути дори Димитър Иванков се нагърби да помага на съотборниците си, но центрирането от корнер, с което бе сложен край на мача, остана без резултат.

В крайна сметка равенството, което двата отбора направиха сега е в полза на отбора, воден от Джовани Трапатони.

По време на цялата среща българските фенове не спряха да покрепят любимците си. Организаторите на двубоя бяха подготвили дори 36 хиляди трибагреника, които бяха издигнати преди началото на мача, за да се превърне сбълъскът в истинско шоу.

В следващия си мач (от оставащите четири) от световните квалификации България ще посрещне в София Черна гора на 5 септември.

Стартови състави:

България: 1. Иванков, 16. Миланов, 4. Томашич, 2. Кишишев, 3. Стоянов, 6. Ангелов, 10. Ст.Петров, 18. Телкийски, 17. М.Петров, 8. Божинов, 9. Бербатов;

Ейре: 1. Гивън, 5. Дън, 3. Килбейн, 4. О'Ший, 2. Леджър, 8. Андрюс, 7. Дъф, 11. С. Хънт, 6. Уилън, 9. Фолан, 10. Кийн.

Класиране в група 8:

1. Италия 6 мача 14 точки

2. Република Ирландия 7 мача 13 точки

3. БЪЛГАРИЯ 6 мача 8 точки

4. Кипър 6 мача 5 точки

5. Черна гора 6 мача 4 точки

6. Грузия 7 мача 3 точки