След ранното отпадане на клубните отбори от европейските турнири ни остана една единствена надежда – националния. В последните години „лъвовете“ рядко ни карат да им обърнем внимание най-вече заради непостоянството в резултатите. Сега обаче има шанс – малък, но има. Мачът с Норвегия ще е крайъгълния камък на този национален отбор и на този национален селекционер. Победа може да съхрани надеждите и да ни топли още няколко месеца.

Петев обаче има да решава сложен ребус, защото няма футболисти. И като казвам няма футболисти визирам играчи, които да вземат редовно участие в мачовете на клубните си тимове и да са в топ форма. Реално погледнато последните месеци България има двама-трима, които влизат в тази графа. Нека обаче разгледаме ситуацията по линии на база състава от мачовете с Италия и Малта.

ВРАТАРИТЕ: Почти сигурно тримата с повиквателни ще бъдат Николай Михайлов, Божидар Митрев и Владо Стоянов. Ники Михайлов изигра първия си мач за сезона в турската Суперлига – загуба с 2:5 от Бешикташ. Владо Стоянов натрупа мачове с екипа на Лудогорец, но резултатите не са от най-убедителните, а като че ли това се отразява и на формата на Футболист номер 1 за 20014-та. Митрев направи трансфер в Шериф, отпадна рано от евротурнирите. Изигра общо 4 мача, като в 3 не допусна гол.

ЗАЩИТНИЦИТЕ: Последните два двубоя Ивайло Петев разчиташе на двойка бранители Николай Бодуров и Александър Александров от Лудогорец. Александров няма мач на ниво А група от близо месец. След отпадането от Милсами и загубата от Литекс Александров се закотви здраво на скамейката. Николай Бодуров е с два мача за Фулъм от три възможни. Йордан Минев е с контузия, но вероятно ще се оправи. Поне крайният бранител е на терена, ако не е с травма. Иван Бандаловски игра срещу Малта, но сега има само 29 минути за Партизан. Станислав Манолев стартира с три мача като титуляр за Кубан, но последните два е извън терена.

ПОЛУЗАЩИТНИЦИТЕ: Почти сигурно за мача с Норвегия ще се разбие двойката вътрешни халфове Светослав Дяков – Владимир Гаджев. Проблемът е, че Гаджев все още е без отбор. Дяков ще играе, въпреки че не е във върховата си форма. Михаил Александров, който стартира и в двата последни мача на националите, в Лудогорец не получава достатъчно минути – 68 в А група и 62 в Шампионска лига са крайно недостатъчни. Георги Миланов е с малко минути за ЦСКА Москва (сборно 93 на терена), но пък влиза всеки мач.

НАПАДАТЕЛИТЕ: Илиян Мицански замина за далечна Южна Корея. Дебютира с 20 минути игра, а после два мача остава извън състава.

Какво остана? Един Ивелин Попов, който поне играе редовно всеки мач за Спартак Москва. Една птичка пролет не прави.

Това са титулярите от последните два мача на националния отбор. За двубоя с Норвегия нищо чудно да има нови лица, но те едва ли ще променят нещо. Ако трябва да потърсим нещо оптимистично и футболисти, които търпят развитие трябва да споменем Ивайло Чочев и Валери Божинов, но и това е крайно малко.

Петев има сложен казус, който трябва да решава. Тези дни националният селекционер ще изпраща повиквателни – трудна задача, но не защото има голям избор, а точно обратното.