Испанският рефер Луис Медина Канталехо ще свири европейската квалификация Холандия – България на 8 септември. Това съобщи официалният сайт на Българския футболен съюз.

Негови асистенти ще бъдат сънародниците му Викториано Хиралдес Караско и Хесус Калво Гуадамуро. Четвърти съдия е Хулиан Родриго Сантяго. Съдийски наблюдател пък е италианеца Косимо Болонино.

Канталехо е международен рефер от 2004 година. Той се прочу по време на Световното първенство в Германия. Тогава той не бе сред предварително избраните съдии за Мундиала, но се наложи да бъде извикан спешно след като двама от другите съдии не покриха изискванията на ФИФА. 

Испанецът свири три мача от груповата фаза: Германия – Полша, Холандия – Аржентина и Италия – Австралия.

По време на двубоя на италианците той се превърна в главно действащо лице с няколко спорни отсъждания. Първо даде спорен червен картон на Марко Матераци за фаул срешу Марк Брешано. След това пък в четириминутното продължение на срещата даде несъществуваща дузпа за „скуадра адзура” за контакт между Лукас Нийл и Фабио Гросо. 11-метровият наказателен удар бе реализиран от Франческо Тоти, а победата с 1:0 класира световните шампиони за 1/8-финалите.

2 дена след злополучния мач ФИФА обяви Медина за един от 12-те рефери, които да продължат да свирят на първенството. Той бе арбитър на четвъртфинала между Бразилия и Франция.

След това испанеца бе четвърти съдия на финала между Италия и Франция. Тогава той бе замесен в най-важната ситуация по време на двубоя. Нито един от тримата съдии на терена не бе видял ударът с глава на Зинедин Зидан срещу Марко Матераци. Тогава Канталехо информира асистента Дарио Гарсия за случилото се и той каза на главния съдия Елизондо какво е станало.

Канталехо е известен и със спорните си отсъждания по време на квалификацията за Световното между Австралия и Уругвай, както и на дербито Барселона – Реал Мадрид.

Испанецът, който ще изведе Холандия и България на „Амстердам Арина” свири и вчерашния двубой между Виляреал и Реал Мадрид, завършил с победа на „белия балет” 5:0.


За двубоя с Люксембург на стадион „Васил Левски” на 12 септември главен съдия ще бъде Бюлент Демирлек от Турция.

Серкан Ок и Алпер Улусой ще бъдат негови асистенти, а Исмет Арзуман ще е четвърти съдия.

Австриецът Йохан Хаутшик е назначен за съдийски наблюдател.