Националният отбор на България до 17 години стартира със загуба в квалификациите Евро 2023. "Лъмчетата", водени от селекционера Йордан Петков, паднаха с 0:2 от Швейцария на стадиона в Сливен. И двата гола отбеляза Уинсли Ботели, който е част от Борусия Мьонхенгладбах.
16-годишният Ботели първо се разписа от дузпа в добавеното време на първата част, отсъдена за нарушение срещу Грандо в наказателното поле. В 65-ата минута отново Ботели преодоля стража на България Марио Младенов. Десет минути по-късно удар на капитана на гостите - Демир Джемалия срещна гредата.
 
В другия мач от нашата група Турция удари с 5:1 Сан Марино. След три дни националният ни отбор играе с Турция, а на 19 октомври е последният ни мач - срещу Сан Марино. Всички мачове на нашите са от 16:00 часа на стадион "Хаджи Димитър" в Сливен.
 
Първите два отбора от всички 13 квалификационни групи ще се класират за Елитния кръг през пролетта на 2023 г., както и четирите трети отбора с най-добри показатели срещу първите два тима в своите групи. За финалите на Евро 2023 за юноши до 17 г. ще се класират общо 16 отбора, включително и домакинът Унгария.