Президентът на Българска асоциация мини футбол (БАМФ) и EMF Борислав Александров даде обширно интервю за страницата на БАМФ, в което сподели своите очаквания за предстоящото Европейско първенство в Кошице, участието на България там, как ще може ще се гледа, ще има ли родни съдии на форума и изобщо къде ще се проведат следващите международни турнири по мини футбол.
 
„Организацията беше на изключително добро ниво. Не отстъпваше на жребиите на УЕФА и ФИФА. Много се бяха постарали домакините. Имаше представители на всички институции, които ще подкрепят Европейското първенство. Генералният секретар на спортното министерство, ръководителят на спорта в Кошице и основният спонсор, най-голямата букмейкърска къща в страната. Очакванията са и самото първенство да бъде на нивото, което беше показано на жребия. Всички колеги бяха впечатлени, получихме доста поздравления. Вдигнахме летвата, така че всеки очаква вече състезанието. Приготовленията вървят в държавите като промоция и подготовка на отборите. Всеки прави сметка за лагери, контроли и т.н“, заяви той.
 
България се падна в една група с отборите на Черна гора, Австрия и Грузия. Европейското първенство ще се проведе от 4 до 11 юни.
 
„Смятам, че на фона на група Е или F, нашата група е доста приемлива. Черна гора трябваше да е във втора урна, но поради изваждането на Русия, мина в първа. Отборът на Австрия не е показвал особено високо ниво досега, а Грузия е абсолютен дебютант", смята той.
 
Очаква се на първенството да има и български представител сред съдиите. Все още обаче не е ясно името му.
 
Много интересни неща ни очакват и в бъдеще с плановете на EMF за Световното първенство и Бизнес купата в Анталия.
 
„Световно първенство няма да има тази година, тъй като трябваше да бъде в Киев. Всеки е наясно какво се случва там в момента. Ще влезем в ритъм с една година Европейско първенство и една Световно. Отворихме процедурата за кандидатстване за 2023 година, да видим какъв интерес ще има за домакинство на Световното първенство. От Европа засега няма официални кандидатури, но очакваме поне 3-4 страни да искат да домакинстват Световното първенство. Относно календара на EMF, имаме фиксирани дати за Бизнес купата в Анталия, която успяхме да направим през миналата година, въпреки пандемията. Датите са от 19 до 23 октомври“, разясни той.
 
В Европа ще имаме и два отделни турнира наесен – Шампионска лига за ветерани и Eurocup.
 
„Сега разговаряме с държавите, кандидатствали за домакин на Шампионска лига и Eurocup. Ще разделим турнирите на Шампионска лига за ветерани и Eurocup. Италия, Турция, Полша, Черна гора и Унгария са кандидатите, като от тези държави ще изберем една за домакин на Шампионска лига и една за домаки нa Eurocup. До края на месеца ще имаме яснота кои ще са двата домакина. Така ще стимулираме 2 членки на EMF да се включат в организацията. Ще търсим и дестинация, която е по-лесно за пътуване и разбира се, цена. Септември и октомври ще се проведат тези турнири“, завърши Александров.