Напоследък терминът футболен фен у нас стана обидно определение. Да не говорим за ултрас. Това е мръсна дума за мнозина, които не са стъпвали на стадион и са убедени, че там се случват само ужасно лоши, невъзпитани работи.

Разбира се, голяма или пък малка част от феновете никак не са най-милите хора. Често сме ги критикували, с или без основание. Но и най-върлият противник на футбола е млъкнал възхитен от публиката ни на мача срещу Ирландия.

Обстановката, атмосферата, визията на трибуните – прекрасни! Такава подкрепа националният отбор не е получавал от години. Идеята със знамената и всичко в бяло-зелено-червено преди двубоя накара да настръхне кожата и най-големия футболен непукист. Неспирните възгласи от първия сигнал до последния наш корнер пак ни показаха, че живеем в чудна футболна страна. В, която хората страшно силно обичат футбола, но рядко имат шанса да го гледат на високо равнище.

Така наречената мексиканска вълна в този мач не бе прекъсвана и в по-официалния сектор А, лееше емоция от сектор В, дори ирландците вдигаха ръце, за да подскажат, че и те са силна публика. Но голямата, приятната изненада и истинският повод за тези редове е националното единение на вечните съперници по трибуните!

Да, след години на прелитащи взаимни обиди и омраза зад вратите, дори и когато играе националният отбор, най-после видяхме истинска подкрепа само и единствено за България! Уникалната атмосфера на „Васил Левски” снощи нямаше да е същата без възгласите от второто полувреме. Тогава, двайсетина минути преди края на битката двата странични сектора запяха в един глас. От Б идваше: „Българи”, Г отвръщаше с „Юнаци”. После същото, но в обратен ред. Първо учудена, после трогната и възхитена, публиката от всички други страни започна да аплодира.

Е, значи можело? Поне за един ден клубните пристрастия да бъдат забравени истински. И на стадиона да сме българи, без абсолютно нищо друго да има значение.

Затова едно голямо „Браво!” на всички мъже и жени, момчета, момичета и деца, които бяха в събота вечер на Васил Левски”. Аплодисменти за 40000 „Българи юнаци!”