Българският национален отбор по футбол изигра един от добрите си мачове в последно време, но не успя да победи Швейцария и завърши само 0:0 на Националния стадион „Васил Левски”. По този начин България остана само с четири точки, колкото има и Швейцария, но лидерите Англия и Черна гора имат по 10 точки. Оттук-нататък задачата на „трикольорите” е възможно най-трудна и завързана, а мисията – класиране на Евро 2012 – на практика почти невъзможна.

Българският състав владееше инициативата през почти целия двубой, пред над 10 хиляди зрители, и имаше достатъчно положения за гол, но малко не им достигна да вкарат жизненоважно попадение. Момчетата на Лотар Матеус играха повече от час на страхотно темпо, с бързи и разнообразни атаки, но след това малко се поизмориха, и предоставиха няколко шанса за гостите, но като цяло Швейцария имаше положения на пръстите на едната ръка.

Стартовият състав на България бе Николай Михайлов – Иван Бандаловски, Костадин Стоянов, Иван Иванов, Петър Занев – Стилиян Петров, Благой Георгиев – Станислав Манолев, Спас Делев, Ивелин Попов – Димитър Макриев. Стилиян Петров изигра и своя мач №100 с националния екип, докато 50-ти юбилеен двубой отчете Благой Георгиев.

Матеус даде възможност на десния бранител на ПСВ Айндховен Станислав Манолев да се изяви в по-атакуваща роля по фланга, и оттам тръгнаха доста интересни ситуации пред вратата на гостите. Ивелин Попов блестеше на върха на атаката, където като негови партньори играха в определени моменти Димитър Макриев, Спас Делев и Цветан Генков. Всички те имаха положения да накажат Марко Вьолфли, който обаче бе безупречен в рамката на Швейцария. Атакуващите ни играчи показаха много комбинативни действия, откъдето идваха и изненадващите удари към вратата на гостите. Ники Михайлов също бе блестящ на българската гол линия, като отби малкото възможности за Алекс Фрай и компания.

Швейцария направи принудителна смяна още в 17-та минута, заради контузия на Валон Бехрами, но той бе заменен от не по-малко класния Желсон Фернандес. Здравословни проблеми пък започнаха да бъдат поизморените български играчи в последните 20-тина минути на двубоя, като се наложи и смяна на Ивелин Попов в края му.

Въпреки всички опити и положения, двата състава в действителност демонстрираха сравнително равностойни способности за 90 минути на терена. И България, и Швейцария обаче няма от какво да са доволни след мача на „Васил Левски”, който остави отборите далеч зад лидерите в група G, и много далеч от Евро 2012 в Полша и Украйна.

Съставите и какво се случи в двубоя минута по минута - ТУК!

Класирането в група G:

1. Англия 4 мача 3 победи 1 равенство 0 загуби 10 точки

2. Черна гора 4 мача 3 победи 1 равенство 0 загуби 10 точки

3. Швейцария 4 мача 1 победа 1 равенство 2 загуби 4 точки

4. България  4 мача 1 победа 1 равенство 2 загуби 4 точки

5. Уелс  4 мача 0 победи 0 равенства 4 загуби 0 точки