Румъния иска домакинството на Евро 2024 по футбол в партньорство с Унгария и България, съобщиха местните медии, цитирайки шефа на футбола в северната ни съседка Мирча Санду.

Преди около месец Санду намекна, че Румъния е готова на съвместна кандидатура със съседна държава за домакинството на Евро 2024 или Евро 2028. "Фактът, че Букурещ направи възможно да организираме финала в Лига Европа през тази година, ни дава надежди за бъдещето. Сигурен съм, че УЕФА ще даде на Румъния да домакинства и други състезания. През 2024 или 2028 година ние можем да организираме Европейско първенство със съседна ни държава", сподели тогава той.

Новият му план обаче е кандидатура на три държави за шампионата на Стария континент през 2024 година. Румъния вече има Националния стадион и този на Клуж, които са от най-високия клас "Елит" и са идеални за организацията на такъв турнир. България може да е партньор на Румъния в това начинание, предвид проектите си за нови стадиони. Испанската фирма "Тукис" вече показа пред премиера Бойко Борисов и спортния министър Свилен Нейков проект за нов Национален стадион в София, който ще се казва "Арена на розата" и ще се намира до летище "София". Той ще бъде 40-хиляден и ще изглежда като роза, погледнат от птичи поглед.

Архитектурният му план е вдъхновен от храм паметника "Александър Невски", а в него ще се помещават и хотел, както и магазини. До стадиона ще бъдат изградени още три помощни игрища. На мястото на запустелия стадион "Септември" пък има план бъде изграден нов 15-хиляден стадион с две по-малки съоръжения около себе си. Ще има и голям парк, както и търговски център във футуристичен стил. Стадионът ще се казва "Септемврийска корона". Съоръжението в Пловдив пък ще бъде 25-хилядно и ще помещава различни видове спорт в себе си. От футбол до лека атлетика, плуване и тенис. Неговото име ще бъде "Олимпийски съкровища". Развиването на тези проекти обаче все още е в начален етап.

Президентът на Румънската футболна федерация е готов да направи и нова изненада за местните фенове, след като организира финала на Лига Европа през този сезон на Националния стадион в Букурещ. "Надявам се до 3-5 години Суперкупата на Европа да се играе на националния стадион. Всеки бе развълнуван от стадиона, организацията и отношението на хората в Букурещ", сподели пред "Dolce Sport" Санду