Националният селекционер на България Димитър Пенев остана доволен от днешната победа над Румъния. „Трикольорите” се наложиха с 1:0 над северните ни съседи на Националния стадион „Васил Левски”.

„Победата е победа за България. Румъния е сериозен отбор, те го показа и днес, и в сериозните срещи на собствен терен. Вече съм казвал, че в тези квалификации шансът е на страната на румънците. Нашият шанс бе в мача с Холандия в Амстердам. Не искам да се връщам към двете срещи с Албания, особено първата, в която бяхме домакини. Още при жребия се знаеше, че в нашата група за европейското първенство ще се борят Холандия, Румъния и България”, заяви Стратега.

„Днес румънският отбор бе по-спокоен, някои от титулярите не играха. Аз също нямам голям избор от играчи. Но прави чест на нашите футболисти за днешния мач. Успяхме да запазим авторитета си. Бяхме по-добрият отбор на терена, но това защото имахме няколко голови ситуации. Ако ги бяхме реализирали, победата щеше да е още по-убедителна. Доволен съм и от играта, и от резултата”, коментира Пенев.

„Постигнахме победата, защото допуснахме по-малко грешки в защита, отколкото съперникът ни. Пожелавам пълен успех на Румъния на финалите на Европейското! Сега обаче ни предстои друг важен сблъсък – със Словения. По-нататък ще му мислим за световните квалификации. Трябва да се направи задълбочен анализ за представянето на отбора”, каза още националният селекционер.

Помолен да коментира скандиранията „Цигани!” на част от българската, Пенев отговори: „Аз съм 100% ангажиран с играта и нито за миг не мога да обърна внимание на виковете на публиката. Но моята кариера като футболист и като треньор винаги е била коректна. Час и половина преди мача бяхме заедно с румънците на терена, прегърнах се с тях и ги поздравих за класирането за финалите на европейското първенство. Работил съм с румънски футболисти и като клубен треньор в ЦСКА и в Литекс и също не съм имал проблеми”.

„Мисля, че не трябва да се оправдаваме, след като не сме постигнали целта си – а именно класиране. Трябва да се направи анализ. Но този анализ не е само моя работа, а на цялото ръководство на българския футбол. Мога само да съжалявам, че в пресата пишеше този треньор, онзи треньор. А ние сме колеги”, заяви Пенев.