Вчера Димитър Пенев призна, че търси среден играч от типа Златко Янков за националния. Това ще рече дефанзивен халф на езика на Чичо Митко. Сещам се за това от някогашния му словесен бисер „средните хора на швеците”.

Само че и швеци, и холандци, и другите водещи нации на Стария континент, освен средни, имат и доста на брой големи хора. Говорим за качества, разбира се, не за халфове. А ние по този показател сме шампиони. Накъдето и да погледне Пената, все средни хора вижда. Като класа, не като постове.

Ако Бербатов е с оценка 5,5 по шестстепенната скала за европейска класа, а Мартин е с петица, то останалите, нека не ми се сърдят, гравитират около четворката.

А за да могат толкова много средни хора да се опълчват на тимове с преобладаващо големи играчи, са нужни някои елементи като хъс, себеотрицание, дисциплина на терена, отборен дух. Когато не притежаваш и това, сборът от средни хора, се превръща в средняшки отбор.

Това е положението. Средни играчи – дал Господ на Пената. От тях обаче зависи да се превърнат в що-годе голям отбор. Опитите им са неуспешни вече доста години.