Независима правна комисия, подкрепена от световната футболна централа ФИФА, ще разследва съобщенията за уредени мачове на националния отбор на Южна Африка преди Мондиал 2010, включително и приятелската среща с България.

Аферата, която компрометира сериозно футбола в африканската страна, избухна, след като от ФИФА обявиха, че се намерили сериозни доказателства за това, че контролите на "Бафана Бафана" с Тайланд, България, Колумбия и Гватемала, играни седмици преди Световното първенство, са били уредени от азиатски криминален синдикат. Преди няколко месеца пък се появиха съобщения, че лица от Южноафриканската футболна федерация са участвали в манипулацията на контролата с България, за да оправят ранкинга на страната във ФИФА, съобщи тогава докладът на световната централа по случая. Двубоят на 24 май 2010 година завърши 1:1 и беше част от подготовката на "Бафана Бафана" за домашния си Мондиал. Според различни доклади азиатски онлайн синдикати за залагания са манипулирали всички контроли на ЮАР преди Световното първенство.

Машинациите ставали чрез реферите, назначавани с помощта на подозрителната спортна маркетингова група "Football4U". "Football4U" бе контролирана от сингапуреца Уилсън Раж Перумал, който пък в момента лежи в затвора във Финландия, заради уреждане на мачове в страната. Генералният секретар на ФИФА Жером Валке, след среща със спортния министър на Южна Африка Фикиле Мбалула, излезе с изявление, в което казва: "Този неразрешен случай вреди на южноафриканския футбол. Много е важно този случай, който датира от 2010 година, да бъде разплетен в най-скоро време, а виновните да бъдат наказани най-жестоко". Днес още стана ясно, че футболната централа на Южна Африка е готова да отложи изборите за свой нов президент, които са насрочени за септември, докато тече разследването на скандала. /БГНЕС