Юбилейният мач между най-успешните футболни генерации на България и Турция бе организиран от синдикатите на професионалистите в двете страни. Именно Дончо Донев, както и Христо Стоичков, представляваха на пресконференция днес българската страна. Срещата противопостави звездите на България от САЩ'94, както и отборът на Турция, постигнал 3-о място на Световното през 2002-а година в Япония и Република Корея, а мачът на "Арена Арда" завърши 2:2.

От страна на гостите от Турция участваха бившият ляв защитник Хакан Юнсал - в момента президент на турския синдикат на футболистите (TPFD) и бившият нападател Нихат Кахведжъ.

Веднага след края на пресконференцията четиримата заминаха за стадион Арда Арена", където се състоя и срещата.

"Добре дошли на всички. Специално искам да благодаря на Христо Стоичков, аз трябва да кажа многократно същите думи, които той каза за мене. Той е един от най-големите таланти в света за всички времена. Благодаря на организаторите на днешната среща. Надявам се, че хората, които помнят нашите прояви, да не очакват същото, защото не сме вече на млади години, заяви Кахведжъ, който в кариерата си играе само за три отбора: Бешикташ, както и за испанските Реал Сосиедад и Виляреал. С националния отбор на страната си той има трето място на Световното първенство през 2002-а година в Япония и Корея, година по-късно на Купата на конфедерациите, както и през 2008-а година на Европейското първенство.

"Имаме добри постижения и двете страни- трето място на Световното през 2002-а и на Европейското през 2008-а, а България по времето на Христо Стоичков стигна до полуфинал на Мондиал 94. Надявам се през близките години и двата национални отбора да вдигнат летвата и отново да изживеем същите емоции, каза още Кахведжъ.

Бившият му съотборник в националния отбор Хакан Юнсал също изрази задоволството си.

"Радостни сме, че сме тука, защото е среща на големите легенди на двата национални отбора. Специално искам да благодаря на Дончо Донев, той ми е колега, аз съм на същата длъжност в Турция. За нас като организация е радостно, че има и български футболисти, които са наши членове.

"Специално искам да благодаря на Христо Стоичков. Днес е специален ден за всички. През целия си футболен живот аз бях дефанзивен халф, дефанзивна игра. Но Кахведжъ и Стоичков имат съществен принос да развия моите умения в офанзивен план. Голям футболист беше Стоичков - и като голмайстор, и като футболист. Беше умен футболист, използваше ума си. Макар и късно, искам да му благодаря за това, което ми даде, каза още Хасан Юнсал./АВ/