Спортно техническият директор на националните отбори Наско Сираков даде обширно интервю за официалния сайт на БФС. Gong.bg го предлага на своите читатели без съкращения.

- Г-н Сираков, като спортно технически директор на националните отбори имате обективен поглед върху състоянието на националния отбор преди световните квалификации с Черна гора и Италия. Как го намирате?

- Все още е рано да се коментира, но при всички положения състоянието на играчите е по-добро от това, което беше преди 20 дни в приятелския мач срещу Латвия. Това е нормално, защото повечето от тях вече са в състезателен цикъл. Поне до събота (05. 09.) не бих искал да се мисли и говори едновременно за двата мача с Черна гора и Италия. Срещата срещу черногорците е безспорен акцент, защото, ако не спечелим, се прощаваме с всички шансове за класиране на световното първенство. Мачът в никакъв случай няма да е лек, но е пред нашата публика, така че няма от какво толкова да се притесняваме. Отбор като Черна гора би трябвало да го победим.

- Има ли сред повиканите от селекционера Станимир Стоилов футболисти някой с притеснителни здравословни проблеми?

- Единственият е Живко Миланов, но той така или иначе е наказан за двубоя с Черна гора. Надявам се да е напълно готов и на разположение на треньора за битката с Италия на 9 септември.

- Бяхте на оглед на Националния стадион „Васил Левски", общо взето, цяла България в момента се вълнува от положението на терена и тревата там. Каква е ситуацията?

- Срамна работа. Който е направил такъв договор на Националния стадион „Васил Левски" и е позволил да бъде по този начин смачкан, пък макар и събитието да е концерт на Мадона, трябва да му се търси отговорност. Както се търси на най-високо ниво за минали прегрешения във властта, и за това нещо трябва да е така. Как в Полша направиха подобен концерт на летище, а ние го изтипосахме на Националния стадион? И сега се вайкаме, че не може да се оправи за толкова кратко време?! Датата на световната квалификация с Черна гора е известна от година и половина! Нека веднъж завинаги да стане ясно: имаме ли Национален стадион, или нямаме!

- Българският футболен съюз може ли да реагира по някакъв начин?

- Не може да се обвинява Българския футболен съюз за състоянието на стадион „Васил Левски". Ние нямаме нищо общо, просто сме наематели. Така че основните въпроси трябва да бъдат отправени не към БФС, а към хората, които стопанисват съоръжението.

- По какво ще се различава мачът с Черна гора на 5 септември от онзи преди година, завършил 2:2 в Подгорица?

- Играем на собствен терен пред българските фенове, което е немалък плюс. По начина, по който се представи нашият отбор особено през първото полувреме в Подгорица, може само да съжаляваме, че не спечелихме трите точки. Имахме всички предпоставки да решим срещата в наша полза още през първото полувреме. Надявам се положенията, които ще създадем в София, да не ги пропускаме, както го сторихме тогава. Вярвам, че имаме нужния потенциал да се справим с отбор от класата на Черна гора.

- Много дискусии около оставката на Станимир Стоилов като треньор на Литекс. Това може ли да се отрази по някакъв начин на работата му с националния отбор преди двата важни мача?

- Не би трябвало. Националите са тук, за да изпълняват онова, което се изисква от тях, да защитават националната фланелка, името на България и своето собствено като професионалисти. Така че по никакъв начин не би трябвало да им влияе ситуацията със Станимир Стоилов в Литекс.

- Каква трябва да бъде генералната стратегия за развитие на националния отбор: да се върви към подмладяване или да се залага на най-опитните?

- Тотално подмладяване може да се прави, само ако имаш огромен избор от талантливи играчи. За малка страна като България е ясно, че във всеки един момент място в националния отбор имат само най-добре представящите се футболисти. Разбира се, всеки отбор във футбола има нужда от свежа кръв, от млади хора, които да създават конкуренция. Но само заради самото подмладяване или за да не се скърши хатърът на някого, да се залага на млади играчи, е безсмислено и няма да доведе до никакъв добър резултат.

- В този контекст на младежкия национален отбор също предстоят два мача - срещу Казахстан в петък (04.09) и срещу Швеция на 9 септември. Как оценявате представянето на младежите?

- Оценявам го като слабо. Спор няма по този въпрос, но очаквам в предстоящите срещи да покажат значително по-добро ниво. Ще имам възможност да ги наблюдавам на живо в Ловеч в петък. Нормално е погледите ни да са обърнати към младежкия национален отбор, тъй като това е най-естественият приток на свежа кръв за представителния тим. Без да подценяваме излезлите от младежка възраст футболисти, които търпят развитие и могат да повдигнат нивото.

- Има ли такива играчи, за които съжалявате, че по една или друга причина не са на лагера в резиденция „Бояна" в момента?

- Разбира се. Един Александър Тунчев можеше да е от огромна полза, ако беше в това състояние, което показваше преди контузията. Но след такава тежка травма се изисква доста време за пълно физическо възстановяване, а и психологически превъзмогването е трудно. Сигурно има и други освен Тунчев, които биха били полезни, но на този етап това ас футболистите, на които ще се разчита и, дай боже, да са здрави до мача с Италия.

- Отписал ли е Наско Сираков шансовете за класиране на Мондиал 2010?

- Нямам право да отписвам отбора, защото, докато има теоретични шансове, ще се борим. Разбира се, неведнъж съм казвал, че нещата вече не зависят изцяло от нас. Трябва да следим представянето и на другите отбори в групата, да очакваме някои от тях да сгрешат. Но междувременно трябва да направим всичко възможно да вземем нашето си. Аз лично бих искал отборът във всеки мач да показва малко по-високо ниво, отколкото в предишния. Това ще дава допълнително самочувствие на играчите и на отбора като цяло, че вървят по правилен път.

- Съжалявате ли за пропуснатия шанс срещу Ирландия на 6 юни пред прекрасната публика на Националния стадион „Васил Левски"?

- Съжалявам, естествено. В националния отбор не може да имаш безграничен кредит на доверие, необходими са резултати. Но аз съм убеден, че ако отборът продължи да се развива по този начин, в следващите квалификации резултати ще има. А това означава класиране на европейското първенство в Полша и Украйна. В България продължаваме да си живеем с представите отпреди 15-20 години и квалификациите, които се провеждаха тогава. Но нека всички да са наясно, че самата формула на квалификациите и разширяването на географията на европейския футбол изискват постоянно представяне на максимално високо ниво, ако искаш да се поздравяваш с успех. При всички положения срещу отбори от твоята черга целта трябва да бъде да не се допускат грешки и загуба на точки. Класически пример са неуспехите срещу Албания в миналите квалификации, които после се оказаха фатални. Този цикъл го започнахме с три равни мача, които също тежат. Пътят пред националния отбор е свързан с дисциплина, себераздаване на всеки от играчите във всяка една среща! Максимално!

- Сезонът в А група стартира, Левски и ЦСКА си осигуриха участие в Лига Европа до Коледа, как преценявате състоянието на българските клубове?

- Мнението ми за А група отдавна е известно. Изоставаме значително от средноевропейските стандарти. Надявам се ЦСКА и Левски да ме опровергаят с мачовете си в Европа, но силно се съмнявам, че това ще стане. Миналата година в първенството хитове бяха Локомотив Мездра и Сливен, сега се появяват Черноморец, Миньор, Пирин, Берое, които създават предпоставка за едно оспорвано първенство. При всички положения така наречените „фаворити" ще страдат срещу такива отбори. Реалното състояние на всички ще стане ясно едва към края на есенния полусезон.