Бившият елитен футболен съдия Ангел Бекяров от Пловдив направи нови разкрития за схемите, по които са изпращани български съдии в Южна Америка. Бекяров от известно време живее и работи в САЩ, като там също свири нискоразредни български мачове. Публикуваме без редакторска намеса разговорът с Бекяров, излъчен в спортно шоу Гонг.

- Ангеле, добро утро в Америка. Пожела да внесеш още яснота около скандала в съдийството. Имаш ли информация как се организират тези лагери за пловдивските съдии в Анталия?

- Искам да внеса една яснота. За жалост са въвлечени пловдивски съдии. В частност и аз, защото съм организатор на първия лагер миналата година. Свързах се с добър мой приятел, мениджър от Габрово, казва се Евгени Маринов. Специално за нашия договор си го изпълни “от А до Я” заедно със запетайките. Молих се като циганин за доларче-два, отстъпка, повече контроли. Сега се хвърля вина едва ли не, че пловдивските съдии са ходили на уредени мачове в Анталия. Едва ли не, че някакъв южноамерикански мениджър е дебнал нашите съдии и се запознава с тях. По този начин окепазяваме на този мой добър приятел бизнеса. Искам да му се извиня, защото никой не го направи. Да се извиня на другата част от пловдивските съдии, които аз закарах, защото тези шестимата нямат очи да се извинят.

- Каква беше идеята за Анталия?

- Всяка година професионалните съдии и част от перспективните съдии си правим два лагера. Лятото и зимата. Досега зимата го правехме в България, но като сравнихме цените с Турция и тук, и климатът е по-добър. Знаем, че много отбори ходят там на подготовка. Моят приятел, мениджърът, наемаше турски съдии, които в крайна сметка окепазяваха мачовете. Така изкарвахме по някой лев, за да избием лагера. Едва ли не излезе, че са отишли там да играят черно тото. Аз навремето бях вербуван от българи за подобен турнир в Чили и Сантяго. Цялата история не идва от Анталия, колкото от Майка България.

- Преди колко време си бил вербуван за Чили?

- Това беше, когато бях действащ съдия. 2007 или 2008 година.

- Какво се случи и как става такава вербовка?

- Хора от България ми се обадиха и ме се срещнахме. Ставаше дума за турнир в Сантяго, Чили. Сега като съпоставям моята оферта и тази сега на колегите, става дума за едни и същи турнири. Сега не знам как се е казвала тяхната агенция. Въпросът е, че аз бях вербуван от българи, а не от латиноамериканци.

- Какво включва офертата?

- Ставаше въпрос за национални отбори за младежи. Трябваше да намеря двама помощника, да им дам имената и всичко щяло да бъде точно. Моето условие бе да се мине през БФС. Докато не видя поименна покана или някой от ръководителите да ми се обади, че заминавам, не тръгвам. Ако ги видя, тези работи ще замина и на Мавриций.

- Тези хора или човек, който ти е предложил това, футболен човек ли е? Познат ли е на обществеността?

- Имена няма да споменавам. Не искам да се въвличам в истории. Писнало ми е всичко. Вербуван съм, за мен схемата е една и съща и всичко си идва от България.

- В тази оферта, която е дошла, казва ли се, че трябва да се манипулира мач или просто те канят да свириш?

- Не, не. Това беше само предварителен разговор, в който мен ме питаха дали съм съгласен и имам помощници, които да дойдат мен. Само мисълта да дойдат при мен, че искат да ме водят на някакъв турнир в Чили. Те какви са ми на мен? Братя, бащи, че искат да ми свършат услуга за хубавите ми очи ли. Явно са искали нещо от мен. Имена няма за казвам. Вие сте журналисти. Разследвайте, вижте кореспонденцията, дали има наистина южноамериканец. Не може с лека ръка да окепазим бизнеса на един човек.

- Според теб възможно ли е латиноамерикански мениджър да говори с тях в Анталия и 7-8 месеца по-късно по скайп да им изпраща покани и самолетни билети?

- Точно това казвам. Това е абсолютна глупост. Първата година, когато бях организатор и ръководител на групата заедно с Неделчо Чакъров. Тогава по една или друга причина контролите там пропадаха заради лошо време и отказване. Свириха малко контроли. Останалата част от контролите бяха на второ и треторазредни отбори от Казахстан, Румъния, Чехия. Съмнява ме такъв мениджър да дойде да наблюдава такава контрола. Не знам какъв трябва да бъде.

- Тогава, когато отказа за Чили, дали други не са отишли на твое място?

- Това ме съмнява. Периодът е голям. Може да има друга атака към съдии. Може да са ходили без да са ги разкрили. Искам да защитя останалата част пловдивски съдии, които са били на лагера и мениджърът, който го урежда.

- Възможно ли е те да са свирили във Венецуела и Аржентина и от БФС да научават от медиите за нещо подобно?

- Всичко е възможно. Нищо не може да ме учуди. Като ми го казаха това, не можех да повярвам. Лека-полека нещата излязоха наяве. Работата не опира до 1-2 човека. Тук нещата са на някаква групировка, по-сериозно. Дано излезе истината, защото в България горят дребните бушончета като нас. Големите играчи остават и си действат. Това е жалката история за България.