Селекционерът на България Станимир Стоилов даде пресконференция в първия ден от лагера на „трикольорите” преди световната квалификация срещу Ейре в събота, която се оказва решаваща в битката за второто място в групата.

„За нас предстои изключително важна и отговорна квалификация, осъзнаваме отговорността, че носим тежест, която трябва да решим в наша полза. Всеки мач е финал оттук нататък, нямаме право на грешки. Надявам се с добра игра и добро представяне да извоюваме победата и да изпратим цяла България с усмивка след мача. Очаквам футболистите да играят на максимума от своите възможности, да дадат всичко от себе си”, заяви Стоилов.

„Искам да покажем и добра игра, нашият отбор трябва да се развива с всеки мач, да си извоюваме уважение на базата на добра игра и добри резултати. Не съм привърженик на думи като „живот и смърт”, а на качеството и чрез него да извоюваме победата. Най-важното е да дадем на българския народ да види един отбор, който да защити България и българският народ”.

За състоянието на футболистите на Енерги Станислав Ангелов и Димитър Рангелов, Мъри коментира: „Двамата всеки момент трябва да пристигнат в България, изчакваме да се придвижат до Бояна, за да може докторът да направи нужните прегледи,. Моите усещания са, че при Рангелов ще е трудно да игра, с оглед на това, че три седмици не е тренирал с топка. Докато за Станислав Ангелов има надежда да се възстанови за мача, но това мога да го кажа след заключението на лекаря. Имаме готовност да вземем решение, ако отпадне някой от футболистите до края на деня и да бъдат поканени един, двама от България. Все още няма повиквателна за Венков, но ако Рангелов е контузен той ще получи повиквателна”.

„С оглед на това, че двойката нападатели, които играха в миналите мачове няма да играят, е нормално да претърпим коренна промяна в играта. И двамата бяха с добра скорост, сега ще потърсим повече разиграване, повече нестандартни отигравания. Няма да променяме стила и начина на игра”.

„По принцип смятам, че без да съм разговарял с Бербатов, по-добрата му позиция е тази, на която играе в Манчестър Юнайтед. Ще играем 4-4-2, така че той ще бъде нападател. Нека видим първо футболистите и от утре, другиден ще започнем по-сериозно да се готвим”.

Стоилов коментира и състоянието на Мартин Петров и Валери Божинов, които отсъстваха дълго от терените, заради тежки контузии: „Това, което видях в мачовете в които Мартин Петров игра, се вижда, че не е в оптимална спортна форма. До мачовете ще преценим, кой е най-добрият вариант за националния отбор, иначе той е доказал своето присъствие в отбора”.

„За Божинов отговорът е идентичен, той е малко по-напред от Мартин с подготовката и нещата стоят доста по-добре. Виждам, че е направил усилия, за да изглежда в добро състояние”.

„Все още имам една или две позиции, върху които се двоумя, не може да се очакват кой знае какви промени, на базата на това, че нашият отбор успя да спечели последният мач. С тези играчи ще търсим развитие. До мача ще реша, кои играчи точно ще започнат срещата. Не виждам причина да се притеснявам, аз знам, че всички ще изиграят мача с нужната амбиция и ще защитят името на България по най-добрия начин”.

„Гледахме мача с Нигерия, противникът игра с доста промени в състава, но запази игровата си постройка. Моите впечатления са, че Ирландия продължава да бъде сериозен отбор с отлична организация. Мачът тук ще е по-тежък от този в Ирландия. В гостуванията играят безупречно като начин на игра. Време е ние да променим игровото си поведение в нападение и да не допускаме грешки в защита”.

„Според мен най-важно е да продължим да усъвършенстваме нашият стил на игра, видях нужната амбиция да се бориш за България и да спечелиш. Трябва по-голямо самочувствие във фаза атака и да изчистим новите връзки в отбора. Моите футболисти трябва да играят футбол, защото това е игра и трябва да носим радост на хората”.

Стоилов мотивира своето решение да извика защитник в лицето на Михаил Венков на мястото на нападателя Димитър Рангелов: „Имаме 5 нападатели и казах, че един ще отпадне, така че там е попълнена бройката.

„Имаме проблеми в линията на защитата. От това, което видях в Данчо Тодоров вчера съм притеснен, че може да се справи. Затова взимаме защитник.

Трябва да има напрежение и тръпка в един мач, доста от футболистите са били под напрежение. Имаме играчи с нужния опит и самочувствие, надявам се те да дават спокойствие”.

„За мен е удоволствие да се срещам с такъв треньор като Джовани Трапатони и противник, но най-важното е как двата отбора ще играят. Нашият отбор ще е подготвен за всички видове тактически изненади, но такива не очаквам. Очаквам България да играе по-силно, отколко в Ирландия”

„Като защитник не ми хареса вчера, при предишните противници явно не бе затруднен толкова”

„Все още не съм решил за Миланов, факт е, че в момента няма типичен ляв защитник. Все още не виждам такъв в България, който да заслужава да бъде такъв в националния. При всички положения ще имаме човек с неспецифични функции там”.

„Не виждам, защо трябва да се спекулира с формата или присъствието на Бербатов в Ман Юнайтед. След като си в този клуб е достатъчно доказателство за класата му. Той най-точно осъзнава, какво очаква от него България и българския народ. Той трябва да прави разликата между България и другия отбор. според това, което видях, той е в много добра спортна форма. За играчи като Бербатов и Стилиян няма защо да се замислям”.

„Не си спомням до сега да съм затварял тренировки, моето верую е, че отборът и феновете трябва да са един до друг, така че те ще имате достъп до тях. Моето мнение е, че трябва да има комуникация. Не се съмнявам, че стадион „Васил Левски” ще е пълен, което да ни помогне да спечелим”.

В края на прескоференцията, Стоилов бе попитан, дали е получил обаждане от Левски с благодарност за победата на Литекс над ЦСКА: „Смятам, че в момента не е нужно някой да ми благодари за нещо, вчера Литекс игра за себе си и за собствения си авторитет”.