Бившият национален селекционер Станимир Стоилов защити футболистите от държавния ни тим по футбол и настоящия старши треньор Любослав Пенев. Стоилов бе категоричен, че българският футбол има само една звезда и това е Димитър Бербатов.

„Първо, аз лично не смятам, че всичко е приключило. Тепърва започват квалификациите. Има още доста мачове, още доста възможности. На всички нас е ясно, че трудно можем да се борим с топ страните в Европа, но реалната ни цел е класиране на трето място и бараж, така че тепърва според мен борбата продължава. За мен това, което се случва или това, че се опитва да се създаде отново негативна атмосфера е нереално и не трябва да се случва. В крайна сметка този Изпълком гласува доверие на Любослав Пенев и би трябвало да го остави да си свърши ангажиментите до края. Пак казвам – България има своите шансове. Как преди три месеца беше най-добрият, а сега е най-лошият, но това е типично по български. Има едно важно нещо, което се случи преди една седмица. Българският народ отново показа, че обича футбола и националния си отбор и без значение дали бие или пада той е готов да го подкрепи. Тази добронамереност към националния отбор и тази положителна атмосфера около националния тим, която цари в последните две години не трябва по никакъв начин да се разваля. И не трябва хора, които ръководят футбола да създават излишно напрежение или излишни нерви, защото точно на следващия мач ще се чудят защо на стадиона има 1000 човека“, коментира пред Гонг Станимир Стоилов.

„Другото важно за нашият тим е, че да, треньорите най-добре ще направят анализ и най-много са искали да победят, но това е просто една загуба, която трябва да се компенсира в някоя от следващите срещи и ще си направят анализи. Другите само можем да даваме мнения, но не и да разваляме всичко добро, което е направено до този момент. За нас е ясно е, че в българския футбол все още няма звезди. В България има добри футболисти. Футболисти, които могат, ако играят организирано и с желание, с футболна интелигентност, да направят добро представяне“, сподели още Стоилов.

„Звездата на българския футбол е в чужбина и го гледаме в Шампионската лига, и си стои в Монако. Причината е точно една от тези, че се правят прибързани и глупави изказвания, и ненужни нападки към играчите. Да, нашите футболисти трябва да дадат малко повече от това, което дават в момента и то в колективен план. Всеки от тях има нужното желание да помогне и България да победи. Аз лично съм убеден и виждам, че българският футболен съюз в лицето на президента е създал отлични условия през години за националния отбор, и нормално има право да изисква и да търси успехи. Според мен Боби е изключително уравновесен, интелигентен и умен ръководител, който вижда нивото, което имаме в момента и мисля, че той досега не е взел грешни решения. Смятам, че така ще продължи. Той е в правото си да има изисквания към националите – и към играчите, и към треньорите. Но тези футболисти са добри, а не звезди и не трябва отново да ги сриваме със земята и после да се чудим защо се крият по терена и не искат да получат топката“, категоричен е още Станимир Стоилов.

„Мисля, че на фона на цялата държава, футболът е едно от малките неща, които носят радост на хората. Имаме отбор в Шампионската лига, имаме приличен шампионат, който може да събере на мач и 10 и 15 хиляди. Тази позитивна атмосфера трябва да се запази. Смятам, че българският футбол има добро бъдеще по простата причина, че има играчи като Терзиев, Недялков, Тошко Неделев, Чочев, Славчев, да не пропусна някого, които трябва да се интегрират към националния отбор. На този етап не можем да мечтаем за чудеса от тези футболисти, а да ги подкрепяме. Пак казвам, че те са добри футболисти, които трябва да станат добър отбор. А не да се говорят прибързани работи и глупости, затова сега гледаме Бербатов само по телевизията“, коментира настоящият треньор на казахстанския Астана.

„Според мен споменатите футболисти – Попов, Манолев, Миланов са лидерите на националния отбор като игра и качества. Тези хора също не трябва да бъдат нападани, а чисто в игрови план да се търси къде бъркат, защото има опасност и те да си стоят по градовете. Смятам, че те имат добри спортно-технически качества, но трябва да станат и добър отбор“, завърши Стоилов.