Националният селекционер и наставник на Литекс Станимир Стоилов заяви в интервю за Спортно шоу Гонг, че родният ни шампионат е много далеч от футбола в Европа и това е причината в представителният ни тим да има само трима футболисти от А група.

Днес Стоилов определи списък от 17 футболисти, играещи в европейските първенства, на които ще се разчита за световната квалификация с Ейре в София на 6 юни. Това означава, че в разширения състав ще попаднат трима играчи от родния шампионат.

„Според мен първенството напредна много като интрига, като игра. Малко по-открит футбол се играе вече, голове има, но смятам, че класата на първенството ни не е достатъчно висока да отговаря на европейското желание на българския национален отбор. В България няма представа колко сме изостанали като първенство и като футбол от Европа. За жалост трябва да работим огромно много. И не знам кога ще успеем да стигнем едно средно европейско първенство. Естествено първите четири, пет или шест отбора имат добра европейска класа, другите изостават. Клубове и треньори трябва сериозно да се замислим и да работим денонощно за футбола и ако искаме да изравним легионерите и тези от българското първенство в националния отбора”, заяви Стоилов.

„Имах някои колебания около състава, още повече че в последния момент се появи и контузията на Рангелов. Надявам се бързо да се възстанови. Успяхме да наблюдаваме всички легионери и горе-долу отново се спряхме на познатите имена. Естествено наказанието на Манолев ме принуди да търсим допълнително решение в защита. Повикал съм петима нападатели, а ми са нужни четирима – Божинов, Бербатов, Рангелов, Макриев и Домовчийски. Така че имаме достатъчен брой футболисти, ако Рангелов не успее да се възстанови навреме”, продължи специалистът.

„Гледах два мача на Амкар, а и с Херо съм разговарял. Имам мнение по въпроса и затова повиках Захари Сираков. За Ники Михайлов след мачовете с Кипър пази 2-3 мача с клубния си отбор, след това остана резерва. С Аякс игра едно полувреме. Смятам, че това е бъдещето на националния отбор. Да играеш в Твенте е престижно. На място ще решаваме дали да викаме и трети вратар. Ники Михайлов ще продължи и с младежкия национален тим и ще пази срещу Израел. Георги Петков не е тренирал от един месец. Ще видим и ще преценяваме.”

Стоилов коментира и грешката на Николай Михайлов срещу Вердер, докато той защитаваше фланелката на Левски: „Не бях чак толкова ядосан, Аз съм, човек, който гледа позитивните неща и гледа напред. Случва се на всеки млад играч особено когато си на 18 години. Той и Митрев имаха възможност да пазят в тези мачове. Бъдещето е пред тях. Смятам, че особено Божидар Митрев в последно време се представя много добре.”

„Иска ми се и се надявам да бием Ирландия. Естествено всичко зависи от това как ще се представят футболистите най-вече. Надявам се публиката също да даде нужния импулс, нужната подкрепа и ние сме длъжни да я зарадваме. Ако не се получи значи ирландците са били по-добри от нас. Не виждам смисъл да пращаме човек да наблюдава контролата на Ирландия с Нигерия. Мисля, че се познаваме доста добре. Не мисля, че ги подценявам като противник, но не искам и да ги надценявам”, каза още Мъри.

„Не приемам обвиненията, че аз съм изтеглил последния кръг в А група за 13 юни заради националния тим. Националния отбор няма нищо с това решение. Националния отбор има мач на 6-ти. Първенството дали ще свърши на 1-ви или 13-ти не виждам нищо общо. Имаше също 1-2 седмици, в които можеше да изиграем междинни кръгове, за да приключи този шампионат. Нормално е в България обаче да се интерпретират нещата. Да има обичайно заподозрян и в последно време това да съм аз.”

„С Литекс ще мислим първо за гостуването на Сливен. То също се явява важно за нас. След това естествено ще се насочим и към финала за Купата. Искаме да спечелим този трофей. Надявам се да играем добре и да го спечелим. Естествено главната цел е Европа. Трофей и квота за Европа е наистина добро постижение. Винаги съм чувствал подкрепата на Гриша Ганчев. Това са неща, за които никога не се притеснявам. Аз работя, върша си работата, а за това има хора, които да преценяват.”

Стоилов изказа мнение и за развръзката в шампионата, като според наставника на Литекс, бившият му тим Левски ще завоюва титлата у нас: „В момента е важно да мислим мач за мач. Сега трябваше да определим групата за националния отбор, а вече от 1-ви до 6-ти ще мислим и стратегията, и тактиката, ще тренираме. Първо мислим с Литекс за гостуването в Сливен, а след това за финала за Купата. Според мен Левски ще бъде шампион. С показаното до този момент смятам, че по-големи шансове има Левски.”