На пресконференцията, дадена от старши треньора Станимир Стоилов, десетина ирландски колеги за пореден път поискаха да се уверят, че Димитър Бербатов няма да играе в събота срещу техния национален отбор. Те попитаха Станимир Стоилов дали ще потвърди, че нападателят е контузен и няма да вземе участие в мача, при което Стоилов разпери ръце, в знак, че няма какво повече да каже, но все пак заяви: „Да, Бербатов е контузен и си е в Манчестър. Може евентуално утре да дойде на стадиона, за да подкрепи съотборниците си. Сигурно е, че няма да играе в този мач. Вас ирландците, май много ви е страх от Митко Бербатов.”

Последва въпрос за това как ще действа българският национален отбор, тъй като му трябват 3 точки, и дали ще започне да атакува още от първата минута. Стоилов заяви, че нуждата от точките не му дава друг избор, освен да атакува още от началото, но ако българите вкарат гол, може и да промени тактиката.

Ирландските журналисти се поинтересуваха дали Стоилов ще обяви стартовите 11 за мача: „Няма да обявя състава. Все още има играчи с проблеми, след утрешната тренировка ще стане ясно кои 11 ще започнат мача вечерта.”

Ирландците пожелаха да узнаят и как ще бъдат заменени играчи като Димитър Бербатов, Мартин Петров и Валери Божинов, на което Стоилов отвърна, че трудно може стане, но се надява, че тези, които ще играят ще дадат всичко от себе си за успеха на България. „Вместо четирима футболисти, играещи в английски отбори – Бербатов, Мартин Петров, Тунчев и Божинов, ще трябва да разчитам на четирима от Израел – Топузаков, Телкийски, Томашич и Макриев.”

Наставникът на българите е убеден, че при загуба отборът се отдалечава от финалите в ЮАР: „Излизаме, за да атакуваме и спечелим, категоричен бе Стоилов. Направихме прекалено много грешки в мачовете до тук, най-лесно обаче те могат да бъдат компенсирани именно срещу отбори като Италия и Ирландия. Знам, че Ирландия е отличен тим, една от причините е и това, че Джовани Трапатони води отбора. Нашият проблем е, че сме непостоянни в изявите си, а в събота вечер ние трябва да сме на високо равнище, ако искаме да търсим и да намерим успеха. За мое съжаление Ирландия трудно допуска грешки. Не би казал, че съм доволен, че Деймиън Дъф няма да играе. Между другото той тук в Ирландия ли е? За мен футболът трябва да носи удоволствие за хората и затова в мачовете трябва да взимат участие най-добрите футболисти. От тази гледна точка не ме радва, че Дъф няма да вземе участие в отбора.”

Станимир Стоилов е убеден, че ако отборът му спечели, то тогава ще е много по-лесно да бъде преследвано второто място в групата. Той не вярва, че Черна гора ще вземе точка от Италия в предстоящия мач между двата отбора.

Пресконференцията завърши с въпрос на ирландците към Стоилов – „Кажете ни кой е новият Бербатов?” Отговорът бе лаконичен: „Не знам, няма го, чакаме го да се появи на терена.”