Пурко или Мърко – вече няма значение! Треньорът, доставил на Левски четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА и вкарал отбора си в груповата фаза на Шампионската лига, срина своя авторитет за броени дни, след като прие да бъде „Господин за един ден”. Или „Треньор за два мача” – горе-долу е същото. Прочутият персонаж на Тодор Колев вече има своя достоен последовател.

Две седмици се наслушахме как, сякаш в иракски затвор, Мъри е измъчван и натискан да спаси ситуацията в „А” отбора. Той обаче отричаше, като Милошевич или Садаам на трибунала! Не и не! А всъщност просто ни е литкал.

Оттук насетне, поемайки тежкия кръст, като един истински „Спасител”, Мъри трябва да си поеме и негативите. За него самия и за клубния си тим.

Това е първият национален треньор в света, който открито поставя клубните интереси над националните, заявявайки, че до 28 май – или три-четири дни преди мача с Беларус, той нямало да мисли и говори за „А” отбора!

Как така? И къде го има това? Или май все по-верни ще излязат някои теории за сливането на БФС с един популярен БГ-отбор? И за взаимните им интереси.

Защото след като сега от „Герена” ни спасяват, нас - сите българи, то нали тази услуга трябва рано или късно да се върне? Как ли ще стане това? Въпроси, въпроси, въпроси…

А кой е гаф номер 1 ли? Ами този, че в първия си ден като национален селекционер, по едно и също време, вместо да гледа Валери Божинов, да речем, в контролата на младежите, той ръководи резервите на Левски срещу Горубляне. Умно, освен пък ако не е решил да не вика играча на Ювентус за двата мача срещу Беларус. Тогава лично ще му се извиня за пренебрежението към Валери. И ще го критикуваме за това, че не го е викнал!

Така е, Стоилов, така е. Тежко е с две дини. И моля ви, не ни карайте да роним сълзи и да подсмърчаме, как горкият той е бил измъчван, притискан, тормозен, заплашван и всякакви други глупости.
Успех на Мъри, защото сме от България. Искаме две победи над Беларус, но хайде отсега да се уговорим да не ги изкарваме някакви извънземни постижения.

Извънземна е играта на Тошко Колев в ролята на Пурко. Спор няма. Както при Мъри ще има спор. Най-малкото, след като години наред се наслушахме, как половин футболна България оплюва за щяло и за нещяло „червените” треньори – Димитър Пенев, Стойчо Младенов, Пламен Марков, Христо Стоичков.

Ден първи – защо ли все повече ми заприличва на „онзи” член първи?