Историческата победа на България над Швеция, чакана половин век, се случи на полупразен стадион в София. 

Липса на успехи в последните години е редовното оправдание. Вчера обаче, унгарците си напълниха стадиона след като само преди два месеца паднаха от Андора и клубовете им окапаха от евротурнирите набързо.

Как може на националния ни стадион да дойдат повече хора да гледат Арсенал срещу Лудогорец отколкото България срещу Холандия и Швеция? Как така Арсенал са успели да достигнат до повече българи от Попов и компания “четници”. Може би защото работата с феновете е мания при “топчиите”. 

В последното издание на Digital power ranking на футболните клубове Арсенал е на 5-то място в света. По-популяни от тях са само Барселона, Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед и Челси.

Защо българите отидоха на стадиона за Арсенал, но не за националния отбор?

Как може умрелите лебеди от Суонзи да приканят феновете си във Facebook да гледат мача на България понеже имали двама играчи в шведския национален отбор, а софийските грандове да не се сетят да призоват привържениците си на стадиона да подкрепят собствените им кадри (бивши и настоящи).

Американците цяла седмица рекламират националния си отбор, който с триста зора в голяма драма успя да победи остров Мартиника преди два месеца. Всяко клипче в мрежите е със спонсор и рекламен договор. Това са най-лесните пари във футбола, ако си си събрал феновете в официалния профил. 

Българският футбол има нужда от пари - най-малкото за да си оправи стадионите и да си плаща редовно на играчите. БФС трябва да помогне на клубовете си да си оправят страниците в мрежите. Това е инвестиция, която ще се изплати в идващите години.

При представянето на американските национали в клипчетата върху всеки от футболистите се появява надпис с тага на личния профил на състезателя в социалните мрежи. За какво и е на американската футболна асоциация да рекламира личния Facebook и Twitter на играчите? Колкото повече последователи имат те, толкова са по-скъпи и имат шанс да попаднат в по-добри отбори. И може би някой ден американците няма да се притесняват дали ще бият някой карибски остров.

Героите на България в мача със Швеция, като се започне от вратаря Илиев, който обра овациите на световните коментатори, и се мине през тримата голмайстори, са на практика неоткриваеми в социалните мрежи, което предвещава нови пропиляни шансове за големи трансфери.

С мижавите си профили в социалните медии единствената им надежда да попаднат в западно-европейски гранд е да отстранят Франция в квалификациите и да завършат поне четвърти в света на мондиала. Знам, че не е невъзможно, понеже сме го преживели веднъж и искрено им пожелавам да го постигнат. Но ако случайно не стане е добре да си верифицират профилите и да поддържат редовно връзка с колкото се може повече фенове.