Историческата победа на България над Швеция, чакана половин век, се случи на полупразен стадион в София. 

Липса на успехи в последните години е редовното оправдание. Вчера обаче, унгарците си напълниха стадиона след като само преди два месеца паднаха от Андора и клубовете им окапаха от евротурнирите набързо.

Как може на националния ни стадион да дойдат повече хора да гледат Арсенал срещу Лудогорец отколкото България срещу Холандия и Швеция? Как така Арсенал са успели да достигнат до повече българи от Попов и компания “четници”. Може би защото работата с феновете е мания при “топчиите”. 

В последното издание на Digital power ranking на футболните клубове Арсенал е на 5-то място в света. По-популяни от тях са само Барселона, Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед и Челси.

Как може умрелите лебеди от Суонзи да приканят феновете си във Facebook да гледат мача на България понеже имали двама играчи в шведския национален отбор, а софийските грандове да не се сетят да призоват привържениците си на стадиона да подкрепят собствените им кадри (бивши и настоящи).

Американците цяла седмица рекламират националния си отбор, който с триста зора в голяма драма успя да победи остров Мартиника преди два месеца. Всяко клипче в мрежите е със спонсор и рекламен договор. Това са най-лесните пари във футбола, ако си си събрал феновете в официалния профил. 

Българският футбол има нужда от пари - най-малкото за да си оправи стадионите и да си плаща редовно на играчите. БФС трябва да помогне на клубовете си да си оправят страниците в мрежите. Това е инвестиция, която ще се изплати в идващите години.

При представянето на американските национали в клипчетата върху всеки от футболистите се появява надпис с тага на личния профил на състезателя в социалните мрежи. За какво и е на американската футболна асоциация да рекламира личния Facebook и Twitter на играчите? Колкото повече последователи имат те, толкова са по-скъпи и имат шанс да попаднат в по-добри отбори. И може би някой ден американците няма да се притесняват дали ще бият някой карибски остров.

Героите на България в мача със Швеция, като се започне от вратаря Илиев, който обра овациите на световните коментатори, и се мине през тримата голмайстори, са на практика неоткриваеми в социалните мрежи, което предвещава нови пропиляни шансове за големи трансфери.

С мижавите си профили в социалните медии единствената им надежда да попаднат в западно-европейски гранд е да отстранят Франция в квалификациите и да завършат поне четвърти в света на мондиала. Знам, че не е невъзможно, понеже сме го преживели веднъж и искрено им пожелавам да го постигнат. Но ако случайно не стане е добре да си верифицират профилите и да поддържат редовно връзка с колкото се може повече фенове.