Кратка визитка на новия селекционер на националния отбор по футбол Илиан Илиев:   

Роден е на 2 юли 1968 г. във Варна. Започва кариерата си на футболист в родния Черно море, а след това носи екипите на отбори като Левски (София), Алтай (Измир, Турция), Бенфика (Лисабон), Славия (София), Бурсаспор (Турция), АЕК (Атина, Гърция), и още два португалски отбора Маритимо и Салгейруш.

Между 1991 г. и 2000 г. записва 34 мача с 3 гола за Българския национален отбор. Участва на Световното първенство през 1998 г. във Франция.

През 2004-а година прекратява кариерата си там, където е започнал - в Черно море и започва треньорска дейност. Води два пъти Берое (Стара Загора), начело е на Левски, Локомотив (Пловдив), Верея, а единственият му опит зад граница е начело на анголския Интерклубе (Луанда).

През 2018-а се връща за втори път начело на Черно море (Варна), който води и до момента. Като футболист е три пъти шампион на България с Левски, два пъти вдига над главата си купата на страната. Има и Купа на Португалия с отбора на Бенфика (Лисабон) през 1996-а година.

Единственият трофей, който е спечелил до момента като треньор, е купата на България с Берое през 2010-а година, когато на финала побеждава Поморие. Два пъти е носител на индивидуалната награда треньор на годината в България - през 2010-а и през 2021-а година.