Викторио Павлов, който води националния отбор до 17 години на квалификациите във Велико Търново и Горна Оряховица, разказа интересни детайли за времето, в което е заемал поста. Павлов беше гост в Актуално студио Дерби, след като вече е подал оставката си от поста.

"Поемам моята вина за резултатите, но ми кажете как за осем дни да подготвя отбора и да бъде готов да изиграе три мача за 6 дни? Аз ли да науча вратаря да лови топката за това време или да можем да изнасяме топката? Павлов обясни, че резултатите в националния отбор, а и не само в този набор, са следствие от всичко, което се прави в българския детско-юношески футбол. "Както знаете, държавата осигурява лагери на водещите школи вече второ лято. Искам да попитам защо отборите в Банско по време на тези лагери тренират по един път на ден, а след обяд сме на басейна? Разбира се, не става дума за всички отбори. Първо да се замислим какво правим за юношите. Аз вече 14 години работя с юноши и знам какво беше преди и какво е сега. Но никой не се интересува от това. Сега всеки търси интригата и да обвиняват някого. Никой не дава отговор как да се реши проблема с подготовката на децата. И после се питаме защо на 18-20 години нямаме готови български футболисти. Ами като сме далеч от всяко едно нещо, няма и да имаме."

"На тези 17-годишни момчета им казвам от 5 месеца, че само с приказки и с чупене на стойки, няма как да играят футбол. Преди повече от една година при участие на националния отбор на турнир в Израел се стигна до напрежение между треньора и отбора и това стана след поражението с 0:6 от домакините. Тогава някои от футболистите обвиниха Павлов, че ги е обиждал и му искат оставката. За мача с Израел, който загубихме с 0:6, искам да кажа, че им се скарах на полувремето, когато вече беше 0:3. Казах им, че се подиграват с националната фланелка. Искам да попитам тези, които ме нападат, ако те са треньори и на полувремето отборът губи с 0:3, те как ще реагират? Ще кажат, че момчетата са играли супер ли? Да, излезте и се излагайте още толкова, колко през първото полувреме. Казах на момчетата: Не се излагайте и второто полувреме. Защото това е подигравка с футбола, а че падаме 0:6 не е ли унижение?"

"И на вечерята същия ден след мача, 6-7 деца се хилеха и им беше все тая как е завършил мачът. Но Викторио Павлов е лошият. Същото беше и при 1:2 от Чехия. Но нещата са стигнали до там, защото някои момчета в родните им клубове ги имат за звезди. И когато го имат за звезда, те не дават да му падне косъм от главата и той вече има други виждания. Селекционерът не подмина и проблема с родителите, като заяви, че повечето от тях са с болни амбиции и има обаждания от типа: защо моя не си го взел, защо този играе и и другия не играе."

"И на терена като излязат тия, дето говорят, си личи кой не може. Селекционерът не играе. Моята грешка е там, че за лагера може би съм селектирал хора, които нямат място на този лагер. Павлов добави още една лоша тенденция, която наблюдава в Елитните юношески групи. Той заостри вниманието, че и в последния уикенд има резултати като 8:0, 6:0 на силни срещу слаби отбори. И тези играчи, които побеждават, след това получават по два дни почивка. Те първо на първо тренират по три дни, а с три дни тренировки как ще растат и ще играят голям футбол. Тези дето им се искаше да плюят, сега излязоха и си показаха омразата. Добре, подиграха се с мене. Ама кой ще си прецени грешката?"

"В този национален отбор съм използвал 47 човека, от тях вие се убедихте, че не можем да намерим 11. Играчите са от Левски, Славия, ЦСКА, Черно море, Лудогорец, Ботев Пловдив. Откъде да взема още? "Затова искам да им кажа: и да ме плюете, грешките ще си останат. В последните 8 години ние нямаме изходящ трансфер, български футболист да играе в топ лига."

"Знаете ли какво ми каза един наш футболист? Става дума за Ияд Хамуд: Тренер, това, което тренира ме в Шефилд, ако тука се тренира, половината ще се откажат от футбола заради това, че им е тежко. Ето какви играчи съм взел: двамата от Черно море тренират и играят с първия отбор. Двама играят в Елитната група до 19 години, а останалите в тази до 17. Няма нито един резерва и да съм го взел. Имало е такива, които са ги взимал за контроли. Няма треньор, който да се откаже от футболист, който ще му върши работа."

Накрая Павлов се върна и на случая с атакуващия полузащитник Кристиян Добрев от Ботев Пловдив: "Пожелавам му да си промени мисленето и да разгърне своя потенциал, за да расте във футбола. 14 години съм треньор, много такива таланти са си отишли. Това е в общи линии. Във всяко едно отношение отстъпваме, ноо никой не иска да си го признае. Павлов даде заслуженото на треньора на 19-годишните Ангел Стойков, който успя да класира набор 1998 на финалите на Европейското първенство и призова всеки да му свали шапка от уважение.