Селекционерът на словенския национален отбор по футбол Матияж Кек говори пред медиите в Любляна за утрешната контролна среща на неговия тим срещу България на стадион "Стожице", но огромна част от репортерите питаха какъв ще бъде съставът на Евро 2024. Днес е крайният срок, в който страните могат да заявяват списъците си, но Кек не даде ясен отговор за точните хора. Той допълни, че групата ще бъде обявена по-късно днес или утре сутринта, тъй като има много въпросителни около хора с контузии.

"Вървим към края на подготвителния цикъл преди Европейското първенство. Казвам, че тези подготвителни мачове понякога са много добри за проверка и вникване в текущата форма на футболистите. Тренировките и мачовете ми дават основна информация за това кой може да играе. Дори днешната тренировка ще даде малко отговори кой ще бъде взет предвид за утрешния мач, защото все още има някои контузени“, каза Кек на пресконференцията в Бърдо.

Той разкри, че Бенямин Вербич няма да играе срещу българите поради здравословни проблеми, но всички останали трябва да са на разположение. Срещата Словения – България е утре от 16:00 часа българско време на стадион "Стожице". България влиза в мача след нулево равенство в Букурещ, а словенците удариха Армения с 2:1.

"Вече казах, че имаме някои играчи с контузии, но няма нищо драстично", каза той и обясни, че няма да разкрива стартовия състав на България, но основите на отбора ще бъдат базирани на тренировките, мача с Армения и последния цикъл от пролетта.

"На последната тренировка отпаднаха двама играчи, надявам се днес да няма никой. Но горе-долу съм на мнение, че Словения беше разпознаваема през квалификациите и през мартенския период за мачове и ще остана на тази основа при изграждането на отбора".

За българите той каза, че ще бъдат истински "спаринг-партньор", иска да подобри доста неща в битката с тях. "Въпреки победата срещу Армения, много неща не бяха добри. Признавам, че играехме за резултат. По-специално искам да кажа, че влизането ни през втората част не беше добро. Стояхме твърде далеч от съперника, те влизаха твърде лесно в наказателното поле. Имаше тактическо безредие в някои фази на играта. При такава игра няма да сме конкурентоспособни на Европейското и не бива да се допуска", обясни треньорът".

След това той говори за съперниците на Словения на Европейското първенство. Тимът му е в доста тежката група С заедно с отборите на Дания, Сърбия и Англия.

"Имаме начини да се запознаем с противниците. Но искам да подчертая, че най-важните сме си най-важните. Имаме своите силни страни и можем да отговорим на много предизвикателства. Така че съм спокоен", обясни опитният селекционер. / БТА