Селекционерът на младежкия национален тим Тони Здравков даде специално интервю за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT, в което говори за представянето на тима в квалификациите за Евро 2017, за което родните национали не успяха да се класират.

Здравков също бе категоричен, че до този момент, никой не му е оказвал никакъв натиск по време на работата му за младежите.

„За мен сме конкурентноспособни до 18 годишна възраст на тези в Европа. Оттам нататък преходът при нас е доста дълъг. В Европа налагат младите и търсят тяхното развитие много по-рано. При нас се случва по-бавно, имам предвид налагането на младите. Това което идва отдолу, всичко говорим, че не е добро. Много трудно можеш да промениш момчетата от 16 до18-годишна възраст. Говоря за клубовете. Когато дойдат в националния отбор вече виждат, че срещу себе си имат сериозни играчи. За мен един млад футболист трябва да е наложен до 21 години“, посдели специалистът.

„На мача с Дания се видя огромното желание във футболистите, но не успяха да го развият. Футболното можене остана извън терена. В решаващи мачове трудно играем. Причината е липсата на международен опит и самочувствието на терена – да не ти пука за какво играеш на терена“, продължи той.

Относно премахнатото правило за използването на минимум един футболисти под 21 годишна в тимовете от Първа лига, Здравков коментира, че това оказва своето влияние.

„Премахването попречи в развитието на футболистите. Не мисля, че един футболист щеше да пречи на клубовете. Точно в този период, в който важеше това правило, националният отбор направи най-силния си период“, коментира Здравков.

„В националния отбор не съм имал натиск от никой. Не се е случвало под никаква форма. Нито са ми звънели от БФС, нито някой треньор. Разбира се, коментирам развитието им, но никой не ми е налагал нищо“, призна Тони Здравков.

„Въпреки че не успяхме да стигнем до европейското, свършихме добра работа. Всички демонстрираха желание за развитие и доказване в националния отбор. Това е идеята на младежкия национален отбор – да могат младите футболисти да преминат тази граница между юношеския и мъжки футбол. Засега имам действащ договор, който БФС трябва да реши дали ще го продължи или не“, завърши селекционерът на младежкия национален тим на България.