България спечели с 1:0 срещу Танзания в мач от новия приятелски турнир на ФИФА - FIFA World Series, който се провежда в Азербайджан. Капитанът Кирил Десподов вкара единствения гол в 52-ата минута с ювелирно изпълнение на пряк свободен удар. Двубоят се оказа изненадващо труден за българския отбор, който имаше и късмет, тъй като на два пъти гредите попречиха на африканците да вкарат. След три дни нашите излизат срещу Азербайджан във втората си среща в Баку. 

За "лъвовете" това е първа победа от 16 мача. На 16 ноември 2022 г. ударихме Кипър с 2:0 в контрола и след това записахме 11 срещу без победа. Успехът е дебютен и за селекционера Илиан Илиев, под чието ръководство отборът ни записа две равенства - срещу Унгария (2:2) и Сърбия (2:2).

Start-photo.bg
83 снимки

За първи път в историята си националният ни тим ще играе в златисти цветове. 

Двубоят започна с натиск на "лъвовете", но до сериозни опасности пред вратата на Танзания в началните минути не се стигна. Играчите на Илиан Илиев опитваха атаки и по двата фланга, които обаче не затрудниха съперника с изключение на хубаво центриране на Мартин Минчев, избито от Ван ден Бос. Четвърт час след началото на мача африканците можеха да открия с първата си възможност. Денис Кибу надбяга централните ни бранители Алекс Петков и Валентин Антов и шутира в левия ъгъл покрай вратаря Димитър Митов. За късмет на "лъвовете" топката срещна страничната греда, а добавката на Фейсал Салум излезе в аут. Четири минути по-късно Денис Кибу отново избяга от нашата защита, но този път ударът му бе доста неточен. 

Малко след това играта бе спряна за няколко минути заради контузия на вратаря на Танзания. След оказаната му медицинска помощ обаче стражът се изправи и до смяна не се стигна. България пропусна да открие резултата в 26-ата минута след отлична атака отляво. С чудесно центриране Кирил Десподов сложи топката на главата на Георги Русев, който стреля под гредата, но Айши Манула улови. Две минути покъсно стражът на африканците отново поиска медицинска помощ и този път принудителната смяна е факт -  в игра влиза резервният вратар Квеси Кавава.

България - Танзания

източник: startphoto.bg

В 33-ата минута "лъвовете" проспаха дълго диагонално подаване от левия фланг и малко не достигна на Хаджи Многа да отклони топката към нашата врата. Последва добра атака на българския тим, при която обаче Филип Кръстев се забави с паса към капитана Десподов и опасността бе предотвратена. Две минути преди почивката само отличната намеса на Виктор Попов лиши танзанийците от откриване на резултата. Денис Кибу подаде към Аларакия на левия фланг, а той с лекота преодоля Георги Русев и Йоан Стоянов. Атаката бе продължена с хубаво центриране към Много, но Виктор Попов го изпревари и изчисти топката. В добавеното време на първата част Ивайло Чочев на два пъти не успя да преодолее стража на Танзания. Най-напред Йоан Стоянов центрира отдясно и намери Ивайло Чочев на седем-осем метра пред вратата на Танзания. Последва силен изстрел с глава, който бе избит от Квеси Кавава. Вратаря се намеси отлично и след ъгловия удар, когато Чочев с глава на близката греда отклони центрирането. 

България - Танзания

източник: startphoto.bg

Селекционерът Илиан Илиев направи две промени на почивката - на местата на Йоан Стоянов и Георги Русев в игра се появиха Патрик-Габриел Галчев и Александър Колев. Футболистът на Левски застана отляво на защитата, а Виктор Попов се премести на титулярната си позиция отдясно. Това внесе импулс в играта на "лъвовете", които започнаха много активно второто полувреме. 

Това даде резултат и в 52-ата минута България поведе. Филип Кръстев бе съборен на няколко метра пред дъгата на наказателното поле, с изпълнението на прекия свободен удар се нагърби Кирил Десподов. С майсторско изпълнение над стената той не остави шансове на вратаря на Танзания - 1:0.

Малко след след гола африканците пропуснаха да изравнят, след като получиха истински подарък от нашия отбор. Неточно подаване на Алекс Петков затрудни много Илия Груев и топката бе овладяна от Фейсал Салум, който от чиста позиция шутира над вратата на Димитър Митов. "Лъвовете" отговориха с опасен шут от дистанция на Илия Груев, който мина покрай вратата на Кавава. След час игра в тима на Танзания бяха извършени 4 смени накуп и това освежи играта на тима. Африканцският тим започна да поглежда все по-често към нашата врата и в 67-ата минута Чарлз Момбва шутира опасно, но топката попадна в ръцете на Димитър Митов. Три минути по-късно удар на Ивайло Чочев беше блокиран.

Нови две смени в нашия състав бяха направени в 73-ата минута. Терена напуснаха Чочев и Десподов, а местата им бяха заети от Георги Костадинов и Илиан Илиев-младши. Пет минути след това хубаво центриране на Мартин Минчев бе отклонено с глава от Алекс Колев, а топката попадна право в ръцете на Кавава. В 83-ата минута в игра се появи Живко Атанасов вместо Виктор Попов, което доведе до нови размествания в нашата отбрана. В края на мача пък Станислав Иванов замени Мартин Минчев. В добавеното време на мача африканците пропуснаха да изравнят, след като Новатус прати топката в горната греда на вратата на Димитър Митов и така победата остана за България. 

 

FT / БЪЛГАРИЯ - ТАНЗАНИЯ 1:0

Съдия Алияр Агаев (Азерб)

Стадион "Далга Арена", Баку

1:0 Кирил Десподов (52)

България1. Димитър Митов, 13. Йоан Стоянов, 5. Алекс Петков, 6. Валентин Антов, 26. Виктор Попов, 4. Илия Груев, 18. Ивайло Чочев, 20. Филип Кръстев, 11. Кирил Десподов, 10. Георги Русев, 25. Мартин Минчев

Селекционер: Илиан Илиев

Танзания: 18. Айши Манула, 15. Мохамед Хюсейн, 10. Миано Данило ван ден Бос, 4. Ибрахим Хамад, 14. Бакари Муамнието, 7. Имид Мао, 2. Хаджи Многа, 20. Новатус Дисмас, 11. Кибу Денис, 6. Фейсал Салум, 22. Тарин Алракия

Селекционер: Хамед Сюлейман