Защитникът на Лудогорец Сисиньо може да дебютира за България още утре срещу Ирландия на стадион „Васил Левски“. Бразилецът бе повикан от националния селекционер за двубоите срещу Ейре и Уелс от турнира за Лигата на нациите. В родината му направиха интересно проучване, което показа, че 25% от европейските страни залагат на бразилски играчи в националните си отбори през последните две години. Не е тайна, че много от страните прибягват до таланта на бразилските футболисти и в историята на играта съществуват редица такива примери.

bfunion.bg
11 снимки

Но да погледнем как стоят нещата в съвременна Европа. На Изток, освен Сисиньо, който бе повикан да играе за България, в Украйна двама бразилци са основните играчи за Андрий Шевченко – бившият футболист на ЦСКА и настояща звезда на Шахтьор Донецк – Жуниор Мораеш и съотборникът му Марлос. За националната селекция на Русия се състезават вратарят Гилерме и защитникът Марио Фернандес. Когато говорим за източната част на Европа, трябва да се отбележи, че през годините страни като Унгария, Азербайджан, Армения и Беларус използват футболисти с бразилски корени, които са родени в страните. Същото се отнася и за Швейцария.

Когато погледнем на Запад ще видими имената на халфа на Челси Жоржиньо, който играе за Италия. Неговият случай е малко по-особен, тъй като родителите му са италианци, които емигрират в Бразилия. Интересен е случаят и с братята Алкантара – Тиаго и Рафиня. Първият е роден в Италия, когато баща му Мазиньо играе на Апенините, но халфът на Байерн Мюнхен избра да играе за селекцията на Испания. Не така стоят нещата при брат му Рафиня, който е национал на Бразилия. Друг случай в състава на Ла Фурия е Родриго Морено, който наскоро осъществи трансфер в Лийдс Юнайтед. Добре познат на всички е Пепе. Централният защитник избра да се състезава за Португалия, вместо за селесао, което все още се дискутира в Бразилия като грешка.