Женският национален отбор по футбол на България започва участието си в първото издание на турнира на УЕФА Лига на Нациите. Предвид мястото на тима в ранглистата, българките са в най-ниското стъпало на турнира – група 5 на Лига С. Жребият си направи интересна шега и изпрати "лъвиците" в поток с три състава, а съперници са Република Северна Македония и Косово – два състава, с които се натрупаха доста мачове в последните година и половина.
 
Българският женски футбол се завърна на международната сцена след седем години пауза точно преди 24 месеца – на 18-и септември 2021-а година в мач с Германия. В предишната кампания момичетата на България претърпяха само загуби и вкараха само един гол – дело на Ивана Найденова във вратата на Сърбия. Пред БТА селекционерът на тима Силвия Радойска разказа как се е променил състава за тези две години, какви са надеждите за новия турнир на УЕФА, а също така колко български футболистки вече играят зад граница. Женският тим на България започва в група С5 на 22-и септември като гост в Скопие, а на 26-и приема Косово в Пловдив.
 
- Как върви лагерът на националния отбор за жени преди началото на турнира Лига на нациите? 
- Момичетата са изключително радостни, че са на лагер с националния отбор. Атмосферата е много добра. Идват след мачовете от първенствата, в които играят. Всички са здрави с изключение на някои, които имат дребни оплакванията. Но смятаме, че до мача с Република Северна Македония всички ще бъдат готови за въпросния двубой. Нямаме проблеми и работим в една прекрасна атмосфера. Всички са много добре настроени за предстоящите мачове, пределно мотивирани и с настроение.
 
- Съперниците в турнира Лига на Нациите са Косово и Република Северна Македония. Момичетата от отбора как приемат тези отбори, още повече с Косово се натрупаха доста мачове в последно време?
- Мотивирани са много за предстоящите срещи и заради това, че са официални. А в предишните случаи, когато срещахме тези два отбора, бяха приятелски турнир в Турция и такъв в България. Така че добре познаваме съперниците. Спечелихме мача с Република Северна Македония в Турция и загубихме два финала с Косово в Турция и България. Така че не само ние в щаба, но и самите момичета искат да победят отбора на Косово и се надявам това да стане в официалния мач, който предстои. Отборът на Северна Македония също не трябва да подценяваме, но в същото време не трябва и да сме респектирани от тях, тъй като вече ги победихме веднъж. Много емоционална победа се получи, тъй като спечелихме в последните минути и беше още по-сладка победа за всички ни. 
 
- Последното разузнаване на двата съперника в Лигата на Нациите какво показва? Колко са се променили тези два отбора?
- Честно казано, и ние, и те разчитаме на едни и същи футболистки. Не са отбори като Германия, Англия, които имат голяма селекция, голям подбор, могат да си позволят да сменят състезателките като имена, като позиции. Така че ние се познаваме добре във всяко отношение. Футболистките, на които ще разчитат Северна Македония и Косово смятам, че ще бъдат същите, срещу които сме играли до сега. Нищо ново като постройка не видяхме в последните им приятелски срещи – по два и двата отбора. Направили сме анализи, така че не сме видели нещо ново и непознато. Имат съответно своите силни индивидуалности – по 2-3 футболистки в отбор. Да не забравяме Наташа Андонова от Република Северна Македония, която е от световна класа и обиколи най-добрите клубни състави в Европа. Имат една добра нападателка, капитан на отбора, играе във Финландия. Имат силни индивидуалности, но не са толкова добри отборни.
 
- Отборът влиза в нов турнир, който ще има своето първо участие за женския футбол. По-различна ли е настройката, ако трябва да сравняваме с Европейските квалификации, където групата е с 6-7 отбора? Сега групата е само с три състава и това по-опасно ли за оформянето на крайното класиране?
- Определено всички сме доволни, че стартира този турнир Лига на Нациите, тъй като отборите бяха разделени на урни. Така че ние играем с противници, които са на нашето ниво. За съжаление в предишните квалификации срещнахме такива като Сърбия, Португалия, Германия, Израел, които са доста сериозни съперници. А сега този турнир ни дава възможност да играем с опоненти, които не бих казала са по-слаби, но определено не са на нивото на Германия. Така че смятаме силите за изравнени в групата. Ние сме единствената група, която е само с 3 отбора и макар да имаме само четири мача, за да продължим напред в турнира и да се качим нагоре, трябва да спечелим и четирите. Ще се борим затова и затова работим. Всички сме фокусирани и пределно мотивирани да спечелим двубоите. Ще ни трябва и малко късмет, надявам се да го направим.
- Все повече футболистки от Вашия списък играят в чужбина. Какво се случи, че бройката на легионерите се увеличи?
- Първо искам да кажа, че имаме доста млад отбор. Средната му възраст е 23 години, който ще бъде години напред бъдещето на женския футбол. Смятам, че този състав има сериозна перспектива. Без значение дали аз ще бъда треньор или не, тези момичета в следващите 10 години ще бъдат основата и тепърва ще се развива, ще печели мачове, ще се качва на високо ниво. Самите момичета осъзнаха, че искат да се развиват. Виждат колко е популярен и развит женския футбол в Европа и това ги накара, макар и някои на крехка възраст, да отидат да играят в чужбина.
 
В последните години нивото у нас се вдигна, но първенството все още няма нужната конкуренция. Има 3-4 отбора, които спорят за титлата. Даже мога да кажа, че два са основни – Локомотив (Стара Загора) и НСА. Сега Севлиево се развива добре, както и Пълдин и Етър (Велико Търново). Има много млади момичета в тези отбори, които в следващите години ще вдигнат нивото. И нашето първенство ще предлага интересни двубои, но всяко нещо с времето си. Затова и момичетата решиха да отидат в чужбина, и макар в по-долни дивизии, там футболът е по-развит. Все пак са отбори в Италия, Франция, Германия. Това, което видях в двете тренировки до момента показва, че са направили добра база – имат няколко официални срещи. И според мен са доста добре подготвени. Затова смятам, че имаме отбор, който е млад, но развиващ се. Самите момичета искат да се развиват, работят много усърдно в клубовете в чужбина, играят с по-силни съперници. И така самото ниво и интелект се подобрява и това се надявам да се види в предстоящите мачове.
 
- Кои са новите лица в отбора? Или по-скоро няма съвсем нови, а има завръщащи се?
- Ние градим млад състав, а в последните две години сме извикали между 40 и 50 момичета. В последните два лагера имаше дебютантки, но на този вече няма. Разчитаме на състезателки от отборите за девойки до 17 и до 19 години също така. Искаме да ги адаптираме в женския състав и в следващите месеци и години да се развият така, че да бъдат основни хора. Даваме им възможност при по-опитните, за да са не само в тренировъчния процес, но и в мачовете. И не само за турнира Лига на Нациите, но и за предстоящите квалификации. Така че имаме млад състав, талантливи футболистки. За мача с Румъния успяхме да викнем осем момичета от 17 и 19-годишните и на всички дадохме шанс и игрово време. Което беше важно за нас, за да ги видим в реална обстановка и това беше важно за нас. Дори треньорът на Румъния ни поздрави какво младо и талантливо поколение имаме и не се притесняваме да разчитаме на тях.
- Завършиха едни квалификации, в които женският национален отбор по футбол претърпя тежки загуби. От гледна точка на психологията, като имаме предвид и че става дума за женски спорт, имаше ли нужда от допълнителни разговори, за да обясните как това е едно завръщане и големите мачове за тях тепърва предстоят?
- Ами това са млади момичета, не им беше приятно да приемат тези загуби, които така или иначе се получиха. Факт беше, че попаднахме в много силна група. Съперниците нямат нужда от коментар. Германия финал игра на Европейското първенство и се доказаха. Цялата им организация, имат щаб от 40 човека. Всичко, което видяхме, им повлия малко демотивиращо. Ние тогава нямахме такава организация. Сега се опитваме всичко да бъде професионално. И в тоя ред на мисли трябва да благодарим за това, което се осигурява от БФС на този отбор. Защото откакто сме започнали да се готвим за турнира Лига на Нациите и знаем, че ще играем със съперници на нашето ниво, каквото сме поискали като лагерни дни, като условия, сме го получили. И затова се надявам ние да отговорим с добри резултати.  Искам да изкажа специални благодарности на техническия директор на БФС Георги Иванов, който е с нас от първия ден и е подсигурил 100 процента от това, което ни е необходимо и сме поискали.
 
Но наистина отборът се завърна в световните квалификации след седем години отсъствие и това оказа своето влияние. Реално момичетата, които бяха основата тогава, в това число и аз, когато играехме квалификации, повечето вече са спрели или просто ритат за удоволствие. Така че нямаше как - трябваше да подновим отбора. Но ни трябва време, защото момчетата наистина са млади. Не се оправдавам, това е реалността. След това видяхме в турнирите, че женският тим на България играе като равен с противници като Латвия, Литва, Косово, Република Северна Македония, дори и Румъния. А румънките играха преди две години бараж за Световно първенство. Нашият тим отговори, а и натрупаха опит. Има добър колектив, разбират важността на това да представят България в женския футбол добре. Така се надяваме на повече медийно внимание, да има повече хора, които припознават женския футбол в България. Надявам се мъжките клубове да разберат, че женският футбол съществува. С вкарване на женски отбори в първенството на Левски, ЦСКА, Лудогорец, Славия, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, биха вдигнали нивото и женският футбол да стане популярен като в Италия, Швеция, Норвегия и други страни. А в женският футбол има много да се развива и е подходящ за рекламодателите.
 
- За пореден път стадион Локомотив в Пловдив ще бъде домашна арена на женския национален отбор. Усещате ли го вече като вашето място?
- Ние се чувстваме изключително добре в Пловдив. Градът е приветлив и вече познаваме добре стадиона, терена, съблекалните. Чувстваме се като у дома си и се надяваме да имаме по-голяма подкрепа от тази от Световните квалификации, защото играем с отбори на нашето ниво и смятаме, че публиката може да бъде нашият 12-и отбор и момичетата да се почувстват наистина като у дома си. Така че те ще бъдат още по-мотивирани, ще покажат добра игра и ще се отблагодарят за подкрепата с победи.
 
Автор: БТА/Атанас Василев