Швейцария победи България с 4:0 в последната световна квалификация за Мондиал 2022 в Група С и се класира директно за Световното първенство в Катар. "Лъвовете" изиграха стабилно първо поолувреме, в което не допуснаха вратата на Иван Караджов да бъде застрашена опасно. Но домакините заиграха много агресивно след почивката и откриха резултата в началото на второто полувреме чрез Ноа Окафор (48), а в 57-ата минута Рубен Варгас удвои преднината на тима си. Малко по-късно "часовникарите" реализираха и трето попадение дело на Марио Гавранович, но то бе отменено с помощта на ВАР заради засада, а след това и гол на Седрик Итен не бе зачетен поради същата причина. Швейцария направи резултата класически в 72-ата минута, когато Седрик Итен реализира с глава, а в добавеното време на двубоя Ремо Фрьойлер вкара четвърти гол във вратата на Иван Караджов, оформяйки крайния резултат.

БГНС
37 снимки

"Лъвовете" стартираха със самочувствие и в първите минути двата отбора опитаха да организират атаки, но често действията им биваха спирани в средата на терена. В 3-ата минута Рубен Варгас получи пред наказателното поле, след което залъга Иван Турицов и отправи плътен изстрел, който опасно премина над вратата.

Швейцария България

източник: Sofascore.com

В следващите минути домакините притиснаха гостите в собствената им половина, но за момента защитата пред Иван Караджов не се пропука. В същото време възпитаниците на Ясен Петров действаха на контраатака, като при една от тях Кирил Десподов спечели ъглов удар, но след това изпълнението на Тодор Неделев бе разочароващо и топката излезе в аут.

В 10-ата минута отново Рубен Варгас проби през Иван Турицов и стреля в близкия ъгъл, след което последва решителна намеса на българския вратар. Четири минути по-късно Иван Караджов добре пресече центриране на Силван Видмер отляво.

В 17-ата минута за трети път Рубен Варгас застраши вратата на "лъвовете", след като овладя в наказателното поле и стреля по земя, но слабо и Иван Караджов улови без проблеми. В 23-ата минута българският страж отново се намеси добре, след като се получи разбъркване в наказателното поле и Марио Гавранович стреля отблизо, но вратарят на "лъвовете" улови.

Малко след това Иван Караджов улови и силен изстрел от границата на наказателното поле на Рубен Варгас, който получи след нов пробив по левия фланг този път на Ноа Окафор.

В 32-ата минута дойде и първият удар за България. Атанас Илиев получи пред наказателното поле и отправи плътен изстрел с левия крак, който прелетя над вратата.

"Часовникарите" притиснаха съперника си в собствената му половина, но след поредица от изпълнения на Джердан Шакири от ъглов удар вратата на Иван Караджов не бе застрашена. В 40-ата минута Денис Закария с индивидуален проблясък си освободи пространство и стреля от границата на наказателното поле, пращайки топката опасно покрай левия страничен стълб.

Четири минути по-късно Силван Видмер продължи технично след късо изпълнение на корнер към далечната греда, където Ноа Окафор бе оставен непокрит, но последвалият му изстрел бе много неточен и топката прелетя над вратата.

В 45-ата минута дойде и най-доброто положение за домакините. Ноа Окафор овладя в наказателното поле, след което стреля технично в далечния ъгъл, пращайки топката в левия страничен стълб. При ситуацията "лъвовете" имаха претенции за нарушение на Силван Видмер срещу Иван Турицов, но сигнал от главният съдия Беноа Бастиен не последва.

На почивката селекционерът на България Ясен Петров направи две промени по състава си, заменяйки Иван Турицов и Атанас Илиев за сметка на Димитър Велковски и Георги Минчев.

Швейцария стартира много агресивно втората част и това даде мигновен резултат. В 48-ата минута след хубава комбинация Джердан Шакири бе изведен в наказателното поле, след което центрира, намирайки непокрития Ноа Окафор, който с глава реализира в горния ляв ъгъл.

Действията на терена не се промениха и в 55-ата минута Джердан Шакири овладя в наказателното поле и стреля отблизо, но отново страничния стълб спря домакините.

В 57-ата минута Фабиан Фрей изведе Рубен Варгас по левия фланг, след което крилото комбинира с Марио Гавранович, който му подаде отлично в наказателното поле, след което Варгас с плътен изстрел в близкия ъгъл реализира.

В 63-ата минута Швейцария реализира и трето попадение във вратата на Иван Караджов, след като Джердан Шакири с технично копване изведе Марио Гавранович зад гърба на българската защита и нападателят мигновено отправи изстрел и реализира, но след това попадението бе прегледано с ВАР и бе отсъдена засада на голмайстора.

Малко след това Иван Караджов улов изстрел с глава на Фабиан Шаар. В 69-ата минута Швейцария отбеляза нов гол във вратата на Иван Караджов чрез Седрик Итен, но и то бе отменено заради засада.

В 72-ата минута вече всичко бе на място и домакините реализираха трето попадение. Ренато Щефен центрира в наказателното поле, където Седрик Итен надскочи Кристиан Димитров и реализира с глава в горния десен ъгъл.

Швейцария продължи да притиска България дълбоко и вратата на Иван Караджов бе под постоянен натиск. В 84-ата минута медицинският щаб на гостите влезе на терена, за да помогне на Тодор Неделев. Крилото на "лъвовете" показа, че не се чувства добре и не можеше да пази равновесие. Добрата новина бе, че атакуващият футболист се завърна на терена.

В първата минута от добавеното време домакините реализираха и четвърто попадение. Джердан Шакири видя непокрития Ремо Фрьойлер на границата на наказателното поле, след което халфът овлдя и с красив изстрел в долния десен ъгъл реализира.

До края на двубоя Швейцария продължи да контролира действията на терена, а изигралият мач №100 за домакините Джердан Шакири обра овациите на публиката при смяната си.

ШВЕЙЦАРИЯ - БЪЛГАРИЯ 4:0

1:0 Ноа Окафор 48'

2:0 Рубен Варгас 57'

3:0 Седрик Итен 72'

4:0 Ремо Фрьойлер 90+1'

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

ШВЕЙЦАРИЯ: Ян Зомер, Силван Видмер, Фабиан Фрей, Фабиан Шер, Кевин Мбебу, Денис Закария, Ремо Фрьойлер, Ноа Окафор, Рубен Варгас, Джердан Шакири, Марио Гаврнович

Селекционер: Мурат Якин

БЪЛГАРИЯ: Иван Караджов, Иван Турицов, Андреа Христов, Кристиан Димитров, Момчил Цветанов, Георги Костадинов, Ивайло Чочев, Тодор Неделев, Радослав Кирилов, Кирил Десподов, Атанас Илиев

Селекционер: Ясен Петров

Гл. съдия: Беноа Бастиен (Франция)

Стадион: "Суиспорарена", Люцерн