Снощната катастрофална загуба на България с 2:5 от Грузия предизвика множество коментари по отношение на качеството на игра, стила и характера на нашия отбор. Може би най-стряскащият извод за представянето на състава обаче идва от спортната наука, според която националите ни буквално са се разхождали по терена, при това – без да са уморени.

Както е известно, Българският футболен съюз осигури най-модерни технологии за обследване на физическото състояние и анализ на данните за активността на играчите по време на мачове и тренировки – а заключението е, че футболистите ни са се представили с между 18 и 20 процента под предварителните очаквания, базирани на моментната им форма.

Антон Узунов
71 снимки

Нещо повече – събраната статистика (в т.ч. – за сърдечен ритъм) ясно демонстрира, че един-единствен български играч е изпитвал физическа умора. Всички останали състезатели на терена са имали сили да се противопоставят на съперника, но не са ги използвали.

Нашият отбор има всичко на всичко 130 спринта на сметката си, като средно пробяганото разстояние е съкрушително ниско - под 7 километра. Само двама от българите – Атанас Илиев и Кирил Десподов – са надвишили границата от 10 км, а Десподов е единственият, пробягал над 200 метра в спринт. Средният брой спринтове на футболистите е едва 9, като един от тях е записал един-единствен, при това – за дистанция от 6 метра. 

Като сравнение – в предишния си мач срещу аутсайдера Гибралтар трима от футболистите на Грузия са пробягали над 10 километра, а Микаутадзе има 12 206 метра. Дори съперникът от Гибралтар разполага с играч, преминал повече от 11 километра – нещо непостижимо за нашите срещу Грузия.