След европейската квалификация между България и Унгария (2:2), селекционерът на гостите Марко Роси първо благодари на всички, които са помогнали на него и отбора да участва отново на Европейското първенство, но в същото време призна, че не са играли много добре днес в София. Гостите вече имат 15 точки и са сигурни на Евро 2024 в Германия, докато България е на дъното на група G с 3 точки от 4 мача.

Унгарците изостанаха с 1:2 секунди преди края, когато Алекс Петков си вкара автогол и донесе скъпоценната точка, която остави Черна гора без надежди за последния мач.

"Този ​​мач беше много напрегнат, но не трябва да забравяме, че се класирахме за Европейското първенство един кръг преди края на квалификациите. Никога не съм мислил, че това ще е възможно за мен два пъти като национален селекционер, започна Марко Роси на пресконференцията след мача. Унгарците бяха на финалите и през 2021-а, когато шампионатът се проведе в 12 града из цяла Европа.

"Благодаря на всички, които ни подкрепиха: феновете, асоциацията, целия щаб и благодаря на моето семейство, посвещавам този успех на жена ми, сина ми и дъщеря ми. Благодарен съм на Боговете, че погледнаха Унгария благосклонно", заяви още италианският треньор на тима.

Имаше няколко ключови и инфарктни момента в целите квалификации. На първо място гостуването на Черна гора, където тотално доминирахме, но бяхме щастливи съперникът да пропусне дузпа във важен момент от срещата. Трябва да избегнем такива ситуации, както и такава като днешната. Всеки мач е много важен за нас, не можем да подценяваме никого. В положителен смисъл трябва да бъдем по-агресивни."

Попитан какво мисли за червения картон на Милош Керкез и дали Унгария не е изпуснала победата тогава, когато двата отбора останаха с по 10 души, той обясни: "Милош днес направи грешка, която не е характерна за него. Между другото, вярно е, че има ситуации, които той усложнява от време на време. Не избира прости решения, но вероятно го води и самата емоция от срещата. Ще го гледаме на видео още веднъж и ще преценим дали да говорим с него".

След това Марко Роси се спря и на българския отбор. "Илиан Илиев работи от скоро с отбора, но успя да вдъхне самочувствие на играчите.  Този мач може да бъде важна първа стъпка за българския отбор по пътя към развитието им".