Селекционерът на женския национален отбор по футбол на България - Силвия Радойска, даде пресконференция преди втория мач в Лигата на нациите срещу Косово. Двубоят е утре от 18:00 часа на стадион "Локомотив" в Пловдив.
 
Българският тим е в най-ниското стъпало на турнира – група 5 на Лига "С" заедно с тимовете на Косово и Република Северна Македония, като първият тим в крайното класиране се изкачва в по-горната дивизия. "Лъвиците" спечелиха първия си мач в групата с 1:0 като гост на селекцията на Република Северна Македония. 
 
„Много важен успех за нашия отбор. Македония е състав, който винаги сме искали да побеждаваме. Тази победа донесе една допълнителна положителна емоция. Момичетата са още по-мотивирани за предстоящия двубой с Косово и добиха по-голяма увереност, че могат да играят футбол и да побеждават. Изключителна чест и привилегия е 18-годишната Йоана Станкова да бъде публикувана в страницата на УЕФА, като първата състезателка, отбелязала гол в новия турнир Лига на нациите за жени. Ние сме млад отбор, имаме много млади и перспективни състезателки", коментира Радойска. 
 
Старши треньорът на българския тим обърна внимание и на отбора на Косово, от който България допусна две загуби в приятелски срещи през тази година. 
 
„Играхме два приятелски мача с отбора на Косово – през февруари в Турция и един мач през април на Националната футболна база в Бояна. За съжаление, загубихме и двата мача, така че сега сме двойно по-мотивирани за предстоящия двубой. Отборът на Косово е доста балансиран и разполага с добри състезателки във всички линии, имат доста силни състезателки като индивидуалности, познаваме добре техния отбор, знаем какво да очакваме, надяваме се, че ще успеем да им се противопоставим. Имат проблеми в някои фази от играта и се надяваме утре да се възползваме от това по най-добрия начин. В България сме, пред наша публика, надяваме се да дойдат доста хора да ни подкрепят. В Пловдив се чувстваме като у дома си. Косово е доста опитен отбор, от години не е пропускал световни и европейски квалификации, но вярваме, че ще ги победим пред наша публика“, каза още Радойска.
 
Тя разясни, че няма кадрови проблеми преди двубоя с Косово.
 
„Имаме цел да преминем в по-горната дивизия. Затова и утрешният двубой е много важен за нас, защото една евентуална победа би предопределила наше класиране напред. До момента рядко използвах Симона Петкова и Евдокия Попадинова по една или друга причина, но сега и двете са на разположение. Евдокия има леки проблеми, които се обадиха след мача с Македония, но е готова за мача. За радост, нямаме проблеми с контузени състезателки. Всички са здрави и са на разположение“, обясни селекционерът на България. 

Една от основните състезателки в тима - Лора Петрова,  също изрази увереност в способностите на тима преди предстоящия мач и обясни, че настроението в тима е приповдигнато след успеха срещу Северна Македония в първия мач в Лигата на нациите. 
 
„Настроението в отбора е много добро. Очакваме утре да има голяма битка на терена, добре запознати сме стима на Косово и съм сигурна, че ще излезем пределно мобилизирани. Подготвени сме много добре физически и тактически. Излизаме за трите точки и за утвърждаване на първо място в групата. В Пловдив се чувстваме като у дома си, надяваме се много хора дойдат да ни подкрепят и се надяваме да се поздравим с успех“, обясни Лора Петрова.