Националнaта селекция по футбол на България завърши октомврийската си серия от мачове с ново поражение. След като преди три дни загубихме от Литва с 0:2 в София в срамна европейска квалификация, то сега родните „лъвове“ допуснаха поражение с 0:2 при визитата на Албания в контролна среща.

Мачът на страхотния „Еър Албания Стейдиъм“ в Тирана пред 20-ина хиляди души се разви нервно, след като и двата отбора влизаха в здрави единоборства един с друг, а първият гол за „червено-черните“, които в тази среща играха в бяло, беше дело на Джасир Асани четири минути преди края на първото полувреме. Малко преди това пък Спас Делев получи два тежки удара в главата и беше изнесен на носилка, като играчът на Лудогорец бе отведен към скенер, тъй като има съмнение за комоцио.

В 81-ата минута пък Ернест Мучи отправи мощен изстрел от средна дистанция и удвои актива за селекцията на Силвиньо.

По-лошият факт е, че българите за пореден мач допускаме попадения в моменти, в които съперникът по нищо не демонстрира, че е по-класен в хода на конкретната среща, както беше и в проверката с Албания. С оглед факта и на породилото се напрежение около поста на Младен Кръстаич, то е твърде вероятно това да е последният мач на сръбския специалист, начело на родния тим.

По този начин българският национален отбор е пред угрозата да не запише една победа в официален мач в една календарна година, което не се е случвало от 1964-а година. До края на 2023-а година „трикольорите“ имат квалификационни мачове с лидерите в групата – Унгария и Сърбия. „Маджарите“ ги приемаме в страната ни, докато гостуваме на сърбите в Лесковац.

Освен този факт, то „лъвовете“ нямаха поражение от този съперник от 1967-а година до този момент.

Срещата в Тирана стартира с битка в центъра между двата отбора, като Иван Турицов и Марин Петков изнасяха по-напред в позициите си, за да затварят пространствата в халфовата линия за албанците. В петата минута Кристиан Аслани открадна топка от Илия Груев, но халфът на "червено-черните" не отигра добре, за да доразвие атаката за домакините.

Снимки: Startphoto.bg
85 снимки

В деветата минута пък Арлинд Айети се опита да атакува българската врата с глава при ъглов удар, ала Димитър Митов спокойно улови. Хората на бразилеца Силвиньо започнаха да владеят доста по-трайно топката в хода на първата част и притиснаха нашите футболисти в тяхната половина. Българите приеха това и потърсиха игра на контраатаки, които обаче липсваха. В 19-ата минута центриране отдясно на Георги Русев беше уловено от вратаря на английския Брентфорд - Томас Стракоша. Четири след това Ернест Мучи се понесе вдясно и задмина Спас Делев, след което опита да намери Мирто Узуни, но Иван Турицов изчисти топката, след като Алекс Петков не действа добре преди това.

Десетина преди края на първото полувреме Ернест Мучи опита диагонален шут с левия крак, но Митов улови пред себе си. В рамките на две минути Спас Делев получи два много тежки удара от албански съперници и получи идвата пъти лекарска помощ. В крайна сметка играчът на Лудогорец беше изведен на носилка от терена. На негово място в игра се появи Мартин Минчев.

В 41-ата минута от двубоя домакините от Албания откриха резултата, а точен беше Джасир Асани. Той се възползва от центриране в наказателното поле на родната селекция и на празна врата с всичка сила прати топката във вратата ни - 1:0.

Аслани опита "късмета" си с удар в 44-ата минута, но прати много над вратата топката. При ответната атака пък Десподов центрира към Георги Русев в наказателното поле на съперника. Той опита да свали с глава за Минчев и се получи суматоха пред вратата на Албания, но в крайна сметка Михай изчисти смело напред.

В добавеното време на срещата от албанската публика се чу сигнал за край на първото полувреме и домакинските футболисти спряха да играят. Реферът показа на Турицов, че не е дал сигнал, за да продължи играта, а Лукас Петков проби отдясно и центрира остро, но нямаше кой да засече пред вратата на Стракоша.

Шест след подновяването на играта Мучи и Марин Петков се сдърпаха край тъчлинията и двата щаба започнаха да се карат помежду си, както и футболистите. В 53-ата се случи неразбирателство между Валентин Антов и влезлият като резерва Христо Иванов, а Джасир Асани открадна и напредна. Последва удар, който беше леко блокиран и уловен от Митов. При ответната атака пък Христо Иванов имаше отлична възможност да изравни резултата, след като получи пас в наказателното поле от Лукас Петков, но ударът на Иванов беше изключително разочароващ и отиде аут.

Девети минути преди края албанците удвоиха актива си, след като Ернест Мучи пое в половината на България и имаше безкрайно много пространство. Нападателят на Легия Варшава отправи силен изстрел с десния крак през български бранител, а Димитър Митов не успя да достигне топката и тя влетя за втори път в родната врата.

Седем преди края на срещата Минчев шутира от движение, но прати страшно високо топката над вратата на Стракоша, който не трябваше да се намесва.


LIVE / | АЛБАНИЯ – БЪЛГАРИЯ 2:0

1:0 Асани (41)

2:0 Мучи (81)

Международна приятелска среща

Рефер: Мерван Бейтуллаху  (Косово)

Стадион: „Еър Албания“, Тирана, Албания


Стартови състави на двата отбора:

АЛБАНИЯ: 23. Томас Стракоша (к) – 2. Иван Балиу, 18. Арлинд Айети, 13. Енеа Михай, 3. Марио Митай, 9. Ясир Асани, 21. Кристян Аслани, 14. Казим Лачи, 10. Недим Байрами, 17. Ернест Мучи, 11. Мирто Узуни

Резерви: 1. Етрит Бериша (вр), 4. Елсейд Хисай, 5. Фредерик Весели, 6. Берат Джимсити, 8. Клаус Гясула, 20. Илбер Рамадани, 22. Арбнор Муя, 7. Марвин Куни, 15. Таулант Сафери, 16. Сокол Сикалеши

Селекционер: Силвиньо

БЪЛГАРИЯ: 12. Димитър Митов – 3. Симеон Петров, 6. Валентин Антов, 14. Алекс Петков – 19. Иван Турицов, 4. Илия Груев-младши, 15. Лукас Петков, 16. Марин Петков – 10. Георги Русев, 9. Спас Делев, 11. Кирил Десподов (к)

Резерви: 1. Даниел Наумов (вр), 23. Иван Дюлгеров (вр), 2. Патрик-Габриел Галчев, 5. Кристиан Димитров, 20. Виктор Попов, 24. Христо Иванов, 8. Андриан Краев, 13. Йоан Стоянов, 18. Ивайло Чочев, 21. Мартин Минчев, 22. Илиан Илиев-младши, 7. Станислав Иванов

Селекционер: Младен Кръстаич