Един от най-добрите български играчи в момента, и през последните вече доста години, Ивелин Попов застана пред камерата на "Домът на футбола" по DIEMA SPORT, за да сподели мнението си по много злободневни теми от родния футбол.

Ивелин играе под наем в Рубин Казан и казва, че е рано да мисли за следващия сезон: "Не получавах игровото време, което исках, докато бях в Спартак Москва. Затова решихме, че така е по-добре. Имах и други опции, но нещата се развиха много бързо с Рубин. Концентрирал съм се върху представянето си с Рубин, след това имам още една година договор със Спартак. Рано е да се говори за друго."

"Когато идваш с добро настроение от клубния си отбор, го пренасяш и в националния," сподели още Попов, след контролите на България с Босна и Казахстан. "Преди малко се нагнетяваше обстановката. Лежахме на стари лаври, от прословутата 1994-та. А не гледахме реално - всички отбори са равностойни, има 5-6 отбора в света, които са с класи над останалите. При другите, всеки може да бие всеки."

И продължи по темата за критиците в България: "Лека-полека, трябва и феновете да го проумеят. Критиците е хубаво да не гледат само българското първенство, да погледнат как се прави в чужбина. Критиците си говорят, чакат само загуби, за да им се обади някой и да храни по медиите. Футболът вече тотално се измени. Колкото по-бързо се променим и ние, по-добре. Колкото по-бързо спрем да лежим на стари лаври, по-добре. Тези, които критикуват, си мислят, че е лесно. Най-лесно е да стоиш на трибуните или пред телевизора и да даваш негативна оценка. Защо не направят децата си, съседите си, футболисти?!"

"В много малко клубове намирам позитивизъм. В Лудогорец, в Левски, откакто дойде Спас Русев, в ЦСКА при Гриша Ганчев. Ботев Пловдив правят хубав отбор. Трябва да се залага на школата, на базата. Ако ръководителите са смирени, и футболистите се водят от тях. Пренасят се нервите, ако ги има, и на терена. Да не забравяме, че сме на Балканите. Понякога егото трябва да се потиска, има моменти, когато трябва да си замълчиш, да преглътнеш обидата, за да се запази добрият тон. Никой не печели от другото," допълни Ивелин. "Не мога да кажа, че ми писва. Аз съм си българин, и винаги ще бъда. Въпросът е всеки да прецени какво е правилно за себе си, а не да мисли за това какво ще кажат другите или направят. В Европа със скандали и разправии няма да стигнеш далеч."

"Битката за титлата ще е много интересна. Предстои интересно, динамично първенство. Всичко е възможно и за Левски, но ръководителите трябва да си направят равносметка, 9 години без трофей, явно нещо не е както трябва. Но ще трябва време, феновете да потърпят още малко," отбеляза Попов за ситуацията в Първа лига.

Някогашното лошо момче, променило се в позитивен аспект, призна и друг тревожен факт - проблемите с подрастващите: "Не само работата с младите, но и със самото им възпитание. Изоставаме. Нямат уважение, не приемат забележки, имат висока самооценка за себе си и това им играе лоша шега. Аз си спомням, когато ме взимаха в Левски с мъжете, ако тренировката е от 5, аз ходех в 2.30. А сега идват в 5 без 15 и се сърдят, ако им направят забележка. Колкото да кажат, че са футболисти, това е."

"Желание, много работа, задължително, и имаме шанс в Лигата на нациите. След като си победил толкова мачове у дома в последния цикъл, разбира се, че имаме поводи за самочувствие. Има какво още да желаем при гостуванията, но ще се изчисти и това. Бих заменил всички индивидуални награди, за да постигна успех с националния отбор," завърши Ивелин Попов.