Стилиян Петров винаги ще си остане сред най-обичаните футболисти на Селтик.

Това припомниха Бен Дилейни и сайтът thesefootballtimes.co.

Дилейни, автор на материали за Селтик за различни сайтове, написа истинска ода за Стилиян Петров, като го сравни с най-добрите полузащитници в света.

Това е Стилиян Петров

"Има полузащитници като Шави и Андреа Пирло, като Рой Кийн и Патрик Виейра. Но има и такива, които играят и в двете зони, те са като тигър, който дебне във високите треви, скрити, чакащи момента, в който да избухнат, така че да има значение. Докато тигрите чакат жертвите си, тези полузащитници търсят топката, за да я пратят някъде, където вратарите ще бъдат притеснени," така започва представянето на един такъв полузащитник - Стилиян Петров.

Стенли за най-трудната битка в живота си

Ето и още извадки от текста на Дилейни за Стан.

"Играч, който стигна от бургерите пред стадиона, до футболист, който е обект на индивидуално внимание от Жозе Моуриньо преди финала за Купата на УЕФА през 2003-та.
Петров бе моят идол, докато растях.

Пристигна в Селтик с отлична репутация от ЦСКА и националния отбор на България, само на 19. В днешни дни младите футболисти получават много подкрепа за адаптацията си, но през 1999-та не бе така.

Проблемите валяха един след друг. Клубът му бе уредил уроци по английски, на другия край на града, където Стилиян не можеше да стигне. Сметките му се трупаха, а той не разбираше. Накрая се озова със сметка за телефон от 6000 паунда, звънейки у дома тъжен, все по-често.

В снимки: Стилиян се завърна у дома

Трудностите не спираха и Петров бе пробван дори като десен бек. Стълбата, по която се изкачваше, често бе хлъзгава и без предпазна мрежа. Той обаче никога не се отказа.

Приятелството на Стилиян с охранителя Брайън Уилсън е това, което му помага. Английският му се подобрява и той дори започва да работи при приятел, който продава бургери.

Проблемите остават на заден план, когато Селтик печели Купата на Лигата, въпреки слабия сезон. Слабият сезон обаче води до треньорска смяна и в тима идва Мартин О`Нийл.

Оттам започват добрите дни, и за Селтик, и за Стилиян.

Двамата имат добро приятелство, под чиято сянка Стан започва да цъфти. Освен с протекцията на О`Нийл, българинът има зад гърба си и Нийл Ленън и Пол Ламбърт, и още много таланти. Най-голямо влияние му оказва Любомир Моравчик, който дълго време е пример за Стилиян.

Не след дълго Стан вече е Най-добър млад играч в Шотландия. Нещата са страхотни, Селтик играе Шампионска лига, печели няколко титли на Шотландия. През 2002-03 стига и до финала за Купата на УЕФА, като в един студен февруарски ден Стилиян играе един от най-силните си мачове именно в този турнир - срещу Щутгарт. В този двубой освен останалото, Петров засенчва в състава на германците Красимир Балъков.

Новината, която ни потопи в скръб преди пет години

Селтик губи финала от Порто на Жозе Моуриньо.

Стилиян продължава да израства и благодарение на него резултатите се запазват и при Гордан Страхан.

Личната витрина на Петров има четири титли, три купи и три купи на лигата в Шотландия.

Преминаването му в Астън Вила е трудно и той не крие, че Глазгоу му липсва. Там той вече не е тигър, няма пространства, а се опитва да стане лидер на глутница вълци.

Шест трудни сезона, но Стилиян остава и там в любимец на феновете. Какъвто е и в България."

Историята разказва за битката на Петров с левкемията.

"Българинът бе футболист с невероятна мощ, способен да отклони всеки удар на Боговете и съдбата. От преодоляването на контузии, до измъкване от депресията, до взиране в бездната, за да реши, че е просто препятствие, което трябва да прескочи. Показа зрялост и скромност през цялата си кариера, в ера, когато футболистите са не просто атлети, а знаменитости. Той винаги преглъщаше егото си и разбиваше очакванията на феновете. Невероятната му сила е това, което ще го остави като един от най-ярките примери в историята. Заветът му ще е тук завинаги."