Националният отбор на България завърши квалификационния си цикъл за UEFA EURO 2024 с второ престижно равенство. Този път водените от Илиан Илиев национали не позволиха на Сърбия да ни победи в Лесковац и направихме 2:2 като гост.

„Лъвовете“ дори стигнаха до обрат от 0:1, след като Милош Велкович откри резултата на „Дубочица“ в 16-ата минута, ала голове на Георги Русев и Кирил Десподов през втората част обърнаха резултата в наша полза. За наше огромно съжаление, устремът на сърбите се оказа достатъчен те да стигнат до изравнителен гол и в 82-ата минута Сърджан Бабич изравни резултата пред заелите своите места над 8000 деца. Това бе така, тъй като сърбите бяха наказани от УЕФА поради провинения на феновете им по време на квалифкацията с Черна гора.

Иначе, сърбите се класирана на континенталната надпревара с този резултат и финишираха зад лидера Унгария, като това им е първо класиране от 2000-а година на Европейско първенство. „Трикольорите“ обаче в рамките на три дни направиха две равенства от 2:2 срещу именно първите два отбора в групата ни и със сигурност Илиан Илиев и щабът му донесоха нужната свежест в играта на България.

Сега за нашите предстоят две приятелски срещи през март 2024-а година.

На стадиона в Лесковац за срещата има изключително височайше присътвие, като местата в ложите си заеха президентът на Република Сърбия - Александър Вучич, както и шефът на УЕФА - Александър Чеферин. Двамата откриха чисто нов стадион четвърта категория в Лозница в неделния ден, след което дойдоха до Лесковац да гледат на живо мача между двата отбора.

Срещата, очаквано, започна с натиск на "орлите", които притиснаха родната селекция В третата минута Алекс Петков извърши нарушение вляво срещу Филип Джуричич, което даде възможност на съдията Ерик Ламбрехтс да му покаже жълт картон рано-рано в двубоя. Три след това Алекс Колев излезе край тъчлинията и лекарският екип на България намести на място един от пръстите на ръката на нападателя на Крумовград.

120 секунди след това Филип Костич пробва силен удар по диагонала отляво, ала опитът на футболиста от Ювентус отиде аут. Устремът при сърбите не спря и в 11-ата Андрия Живкович проби отдясно и нахлу в нашето наказателно поле. Играчът на ПАОК тръгна да се надиграва с Виктор Попов, но родният бранител го парира и халфбекът в този мач за сърите върна назад към Саша Лукич, който стреля с десния крак, за да се види намеаса от Наумов. Сърбите ни разиграха с къси пасове секунди след това, а Неманя Гудел се озова на стрелкова позиция, за да се наложи на Науков за втори път да отразява удара.

След четвърт час игра Джуричич и Бабич направиха карамбол в наказателното поле на България, за да се стигне до корнер. След него сърбите нацелиха напречната греда на Наумов, а футболистът на Вердер Бремен - Милош Велкович, отблизо нямаше как да сбърка, след като нашите не се ориентираха след отбитата топка - 1:0 за Сърбия. Това е и първият гол в кариерата на Велкович за националния му отбор.

startphoto.bg
70 снимки

В 21-ата  Филип Костич достави чудесно центриране към Александър Митрович. Таранът беше оставен причудливо непокрит на дузпата и стреля с глава, ала Наумов се справи и отрази встрани. След това Душан Тадич позабавлява децата на стадиона с канонада от финтове, но центрирането на играча на Фенербахче не сполучи. Седем след това родните футболисти стигнаха до първата си възможност за гол и само късметът не ни покри в тази ситуация. Десподов надигра Андрия Живкович вляво по нападението ни и отправи параболичен удар по диагонала. 

Ваня Милинкович-Савич остана на едно място, а топката се отби в напречната греда на стража. После Мартин Минчев опита да я атакува с глава, но Неманя Гудел стигна преди него и изчисти в корнер, от който не произлезе нищо за "лъвовете". Десетина преди края Тадич намери с отличен диагонален пас Андрия Живкович в нашето наказателно поле, а халфбекът на сърбите шутира. Алекс Петков застана с тяло и блокира, което не позволи на Наумов да прави поредно спасяване през първото полувреме.

Секунди след това Филип Костич отправи много хубав удар отляво, а Наумов с две ръце боксира над напречната ни греда. Секунди след това Душан Тадич заобиколи много елегантно Андриан Краев и Виктор Попов, като родните футболисти не противодействаха добре на сръбския капитан, чието центриране не сполучи.

Минута по-късно Филип Кръстев също размина много красиво двама съперникови футболисти, но по подобие на Тадич последният му пас не сполучи. На почивката Илиан Илиев извади Мартин Минчев, а на негово място се появи Георги Русев. В 52-ата минута Алекс Колев надскочи Милош Велкович и изведе Георги Русев, но играчът на ЦСКА 1948 не успя да стигне топката, която се озова в ръцете на Милинкович-Савич.

Осем след подновяването пък Кирил Десподов центрира отлично в наказателното на сърбите. Наш бранител върна топката към Илия Груев, който отправи топовен удар, но Ваня Милинкович-Савич успя да отрази силния удар на футболиста от Лийдс Юнайтед. Минута преди да беше изтекъл час игра родните футболисти изравниха резултата в Лесковац. След опит за комбинация в наказателното поле между Русев и Десподов, то топката се озова във Виктор Попов. Играчът на Черно море подаде към Илия Груев, а той центрира към Алекс Колев. Снажният таран се пребори във въздуха с Велкович и топката отиде към Русев, който с отличен удар по диагонала матира Милинкович-Савич за 1:1.

Драган Стойкович реагира мигновено и вкара в игра Душан Влахович на мястото на Филип Джуричич. В 64-ата удар на Митрович с глава отиде над напречната греда на България. Четири след това България поведе на Сърбия при своята визита. Алекс Колев овладя отлично топката след е централната линия и даде извеждащ пас към Кирил Десподов. Крилото на ПАОК надбяга двама сръбски бранители и с техничен изстрел преодоля Милинкович-Савич - 2:1 за България.

В 71-ата минута резервата Душан Влахович прати топката в българската врата, но нападателят на Ювентус бе в засада и попадението беше отменено. Две след това родните футболисти стигнаха до ъглов удар, а Живко Атанасов се размина на сантиметри от това да прати за трети път топката в сръбската врата.

Тринадесет преди края Илиан Илиев направи тройна смяна, като пусна в игра Чочев, Илиев-младши и Боруков. Те заеха местата на Филип Кръстев, Андриан Краев и направилият отличен мач за нашия тим Колев. Така се стигна до 82-ата минута на двубоя, за да падне втори гол за сърбите в срещата. Домакините изпълниха ъглов удар, а Сръджан Бабич надскочи българските си колеги и отблизо с глава изравни резултата - 2:2.

Три преди края Кирил Десподов си спечели фал от изгодна позиция, но последвалият му удар срещна сръбската стена. В добавеното време Наумов спаси удар на Влахович и срещата завърши при резултат 2:2, а секунди след последния съдийски сигнал на рефера от Белгия домакините реализираха огромна заря, която обеляза класирането им на UEFA EURO 2024.

Сърбия vs България

източник: sofascore.com


FT / Сърбия - България 2:2

1:0 Велкович 16', 1:1 Русев 59', 1:2 Десподов 68', 2:2 Бабич 82'

Сърбия: 23. Ваня Милинкович-Савич, 4. Никола Миленкович, 13. Милош Велкович, 15. Срджан Бабич, 14. Андрия Живкович, 22. Саша Лукич, 6. Неманя Гудел, 11. Филип Костич, 10. Душан Тадич -к, 21. Филип Джуричич, 9. Александър Митрович

Резерви: 1. Предраг Райкович, 12. Дорде Петрович, 2. Страхиня Павлович, 3. Филип Младенович, 5. Неманя Максимович, 7. Неманя Радончич, 8. Лазар Самарджич, 16. Страфиня Еракович, 17. Иван Илич, 18. Душан Влахович, 19. Урош Рачич, 20. Марко Груич  

Треньор: Драган Стойкович 

България: 1. Даниел Наумов, 2. Виктор Попов, 5. Алекс Петков, 15. Живко Атанасов, 19. Иван Турицов, 20. Филип Кръстев, 8. Андриан Краев, 4. Илия Груев, 11. Кирил Десподов - к, 21. Мартин Минчев, 17. Александър Колев

Резерви: 12. Димитър Митов, 23. Иван Дюлгеров, 3. Симеон Петров, 6. Светослав Ковачев, 7. Георги Русев, 9. Спас Делев, 10. Доминик Янков, 13. Станислав Иванов, 14. Преслав Боруков, 16. Ангел Лясков, 18. Ивайло Чочев, 22. Илиан Илиев-младши 

Треньор: Илиан Илиев