Футболните национали на България разочароваха с поредно бледо представяне, този път под ръководството на Георги Иванов - Гонзо. "Лъвовете" не успяха да победят Гибралтар, завършвайки 1:1 със страната, определяна като "футболно джудже". Добро изпълнение с глава на Георги Минчев в края на първо полувреме ни даде аванс, който не успяхме да удържим, след като в 62-ата минута Гибралтар върна равенството с гол от дузпа на Лиъм Уокър. 


Така, въпреки треньорската рокада и втората спечелена точка в турнира, затъването на националния тим продължава и предстои да разберем какво ни очаква в гостуването на Грузия, която постигна третата си поредна победа в Лигата на нациите, надигравайки Северна Македония като гост с категоричното 3:0. 


Двубоят стартира със статично положение за нашите. Филип Кръстев насочи центрирането си към Божидар Чорбаджийски, който стреля слабо и право в ръцете на стража на Гибралтар. Противникът отговори мигновено с добър шанс, чийто край сложи добрата намеса на Виктор Попов. 

В 16-ата минута Мартин Минчев остана на косъм от откриване на резултата. Капитанът на "лъвовете" - Георги Миланов, видя включването на родния талант от задна позиция, който веднага стреля с глава, но Колинг успя да избие в корнер. При изпълнението на ъгловия удар Петко Христов се размина с топката и не успя да я насочи към вратата на противника.

В средата на първата част сгъстената защита на Гибралтар принуди Миланов да стреля от дистанция, но топката прелетя над напречната греда.

След половин час игра противникът на "трикольорите" записа първия си точен удар в мача. Лиъм Уокър стреля слабо в десния долен ъгъл на вратата, което не представляваше трудност за Светослав Вуцов.

В края на първата част родната отбрана съвсем забрави капитана на домакините, който като по чудо не засече центрирането от корнер, за да разстреля Вуцов в празния му ъгъл. В добавеното време обаче "трикольорите" се възползваха от грешка в защитата на Гибралтар и след чудесен пас на Миланов към Георги Минчев, нападателят на Рига с глава разпечата вратата на Колинг и отбеляза дебютното си попадение с националната фланелка. 

Домакините излязоха надъхани за втората част и само две минути след подновяването на играта имаха перфектна възможност да възстановят равенството. Валарино получи топката и стреля опасно под шпагата  на неориентирания Божидар Чорбаджийски, но Светослав Вуцов се разтегна и изби с десния си крак. 

Пет минути по-късно отново Валарино пробва да застраши вратата на Вуцов, но кълбото прелетя над рамката. 

Малко преди да измине час игра Гибралтар получи правото да изпълни свободен удар от удобна дистанция. Изстрелът на Лиъм Уокър рикошира в българската стена и излезе в корнер. Главният съдия Петри Вилянен получи сигнал за игра с ръка на Андриан Краев и след като лично прегледа положението на ВАР монитора, отсъди дузпа за домакините. С изпълнението се нагърби Лиъм Уокър, който излъга Светослав Вуцов и реализира за 1:1, отбелязвайки първия гол за родината си в Лигата на нациите.

В 66-ата минута двамата Минчеви опитаха да разиграят интересно в наказателното поле, но Лопес се намеси. С решителна намеса се отличи и Виктор Попов, който прекъсна скоростна контраатака на противника, който напредваше опасно в половината на "трикольорите". 

Последва изпълнение от пряк свободен удар на Георги Миланов, който завърши право в ръцете на Колинг. Временният ни селекционер - Георги Иванов, реши да спасява положението с двойна смяна. Кирил Десподов и Тодор Неделев замениха Мартин Минчев и Илиян Стефанов, а няколко минути по-късно Атанас Илиев влезе на мястото на Филип Кръстев. 

В 85-ата минута Неделев центрира към Илиев, който не успя да намери очертанията на вратата. Дълбоко в добавеното време Георги Минчев овладя на гърди и стреля с десния крак, но право в тялото на противниковия страж. 

Така, родните национали загубиха всички шансове за първото място в групата си и евентуално класиране на Евро 2024 през Лигата на нациите, но пък Гибралтар записа първата си точка в изданието на турнира.


Гибралтар - България  КР 1:1
0:1 Георги Минчев 45+1' 
1:1 Лиъм Уокър (д.) 62'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Гибралтар: 
23. Колинг, 12. Оливеро, 3. Лопес, 6. Уайсмен, 14. Чиполина (к), 22. Торила, 20. Брито, 5. Анесли, 19. Валарино, 10. Уокър, 7. Кашаро

Селекционер: Хулио Сесар Рибас

България: 1. Вуцов, 12. Йорданов, 15. Петко Христов, 4. Чорбаджийски, 5. Попов, 20. Краев, 6. Кръстев, 17. Миланов (к), 19. Мартин Минчев, 22. Стефанов, 10. Георги Минчев

Селекционер: Георги Иванов 

Съдия: Петри Вилянен, Финландия
Стадион: "Виктория"