Националният отбор на България допусна първа загуба в своята история от Финландия, след като преклони глава като гост на съперника в Хелзники с 0:2. Българите имаха няколко добри ситуации на „Олимпийския стадион” във финландската столица, но до нещо кой знае колко сериозно пред вратата на Лукаш Храдецки не се стигна. До този момент България нямаше загубени точки срещу този си съперник, след като от седем мач имахме седем успеха. Двата гола за „совите” паднаха през втората част, след като Робърт Тейлър откри резултата в 52-ата, а Фредрик Йенсен удвои четвърт час по-късно.

По този начин „лъвовете” продължават да нямат победа в новата кампания в турнира Лигата на нациите и са на последното четвърто място с една точка и голова разлика 1:4. Финландия е втори с шест (6) и голова разлика 3:1. Лидер е Уелс със седем точки, с който играем след три дни в центъра на София.


Отзивите след мача:

Митко Илиев: Не играем лошо, но редим загуба след загуба

Краев с оправадние: Играем през три дена

Финландците не обърнаха внимание на Дерменджиев - не зададоха един въпрос


Селекционерът ни Георги Дерменджиев прави цели осем промени в състава за мача с Финландия от Лигата на нациите. Единствените трима футболисти, които отново стартират са капитанът Васил Божиков, Антон Недялков и Кристиян Малинов. Мартин Луков прави дебют с националната фланелка, като заменя Пламен Илиев. Страхил Попов и Кристиян Димитров сменят Сисиньо и Георги Терзиев, а Александър Цветков ще играе вместо Янис Карабельов в халфовата линия. Георги Йомов, Кирил Десподов, Димитър Илиев и Исмаил Иса пък ще играят вместо Галин Иванов, Тодор Неделев, Бирсент Карагерен и Божидар Краев.

Първият по-солиден шанс в мача бе на наша сметка. След две минути игра вдясно топката получи Десподов, който центрира в наказателното поле към Йомов, но халфът на ЦСКА не успя да отправи удар към вратата на Храдецки. След пет минути игра лекарският щаб на българите трябваше да влиза на терена, след като Кристиян Димитров получи удар в главата си, след което стана ясно, че има и аркада. Все пак не се стигна до смяна на бранителя на Хайдук Сплит. 

47 снимки

След първите десетина минути впечатление правеше играта на "лъвовете", които към този момент бяха по-активният от двата отбора в Хелзинки, опитвайки да правят бързо преливането между защита и нападение. Финландците, от своя страна, не съумяваха да направят нещо стойностно към вратата на Луков. В 14-ата минута Кирил Десподов направи рейд отдясно и центрира от аутлинията в наказателното поле от сложна ситуация. Бързоногият футболист все пак намери Исмаил Иса, който обаче не обработи топката толкова добре, че да опита да нанесе изстрел от 7-8 метра към вратата на стража на Байер Леверкузен - Лукаш Храдецки.

След четвърт час Мартин Луков направи зрелищно спасяване. Робърт Тейлър бе оставен абсолютно сам в наказателното ни поле след бърза контраакция на домакините. Нисканен върна отдясно към Спарв, който веднага видя Тейлър. Той овладя и стреля диагонално, но с великолепно спасяване Луков опази нашата врата. Две по-късно отново Луков направи повече от солидно спасяване. Нисканен продължи да тормози Недялков отдясно и центрира към Пуки, който стреля от няколко метра към вратата на Луков, но българският страж не позволи топката да отиде във вратата ни.

След 29 минути игра домакините не изнесоха добре топката и я изритаха напред. Димитров свали с глава към Малинов, който мигновенно продължи за Димитър Илиев. Футболист на годината у нас отправи удар с десния крак от средна дистанция, но топката отлетя аут. Три по-късно пък Камара преодоля в средата Цветков и видя вляво Пуки. Звездата на Норич пусна пас по земя към Нисканен, който стреля с левия от движение, но топката прелетя над напречната греда на Луков.

В 37-ата минута Кристиян Малинов достави страхотен пас в наказателното поле на домакините за Десподов. Крилото на "трикольорите" овладя топката от въздуха и се завъртя в наказателното поле, елиминирайки Араюри. Последва удар през Тойвийо, но Храдецки улови. Пет минути преди края на първата част Поянпало стреля с глава след корнер, но доста неточно. В 43-ата минута Йомов центрира отляво към Исмаил Иса, който опита удар от въздуха от много трудна позиция и не нацели топката, за да може Храдецки пак да улови.

 

Със старта на втората част Димитър Илиев обстрелва вратата на Храдецки след красива комбинация с Малинов, но ударът не беше точен, а нямаше и кой да засече острата топка от звезда на Локо Пловдив. В 48-ата Иса центрира отдясно, а бранителят Тойвийо опита да спре топката, но вместо това се получи удар към неговата врата, но Храдецки боксира. Димитър Илиев пък беше с гръб в наказателното поле на Финландия и подаде за Йомов. Той пробва с десния крак удар, но топката отлетя безславно аут. При първата сериозна атака за втората част българите допуснаха гол. Защитата ни позволи домакините да центрират топката лековато отляво, а там Пуки свали с глава към Поянпало. Той стреля, но доста некоординирано, но вместо това се получи пас вляво към Тейлър, който отблизо и абсолютно непокрит наказа поредната досадна грешка в защита на българската отбрана – 1:0 за Финландия.

Малко по-късно централният ни бранител Кристиян Димитров напредна и центрира към дъгата. Там беше Георги Йомов, който с ножичен удар стреля към вратата на Храдецки, но Араюри блокира с тяло удара на халфа на ЦСКА. 

В 67-ата минута пък резервата Фредрик Йенсен блесна с попадение, след като българската отбрана не пожела да го атакува край границата на наказателното поле. Играчът на домакините отправи много силен удар, но дори и опита на Луков да отбие встрани не спомогна и топката влетя за втори път в нашата врата. В 79-ата Кристиян Малинов се завъртя техничко на границата на наказателното поле и стреля с левия крак, но ударът бе лек за класата на Храдецки. До края на срещата зрителите на стадиона в Хелзинки не видяха нещо кой знае колко стойностно пред двете врати, а Финландия взе лек успех при домакинството си.


Съдия: Ерик Ламбрехтс, (Белгия)

Стадион: „Олимпийски”, (Хелзинки)

Стартовите състави:

Финландия (4-4-2): Лукаш Храдецки – Юка Райтала, Паулус Араюри, Йоона Тойвио, Йере Уронен - Глен Камара, Робърт Тейлър (74' - Пири Сойри), Тим Спарв, Илмари Нисканен (87' - Николай Алхо) - Теему Пуки (86' - Расмус Карялайнен), Йоел Поянпало (65' - Фредрик Йенсен)

България (4-2-3-1): Мартин Луков – Страхил Попов, Кристиян Димитров, Васил Божиков, Антон Недялков (60' - Димитър Велковски) – Александър Цветков (75' - Янис Карабельов), Кристиян Малинов – Георги Йомов, Кирил Десподов, Димитър Илиев (75' - Тодор Неделев) – Исмаил Иса (60' - Божидар Краев)