Скандални разкрития направи румънският футболен функционер Корнел Дину в книгата си "Мистериите на Господина". Това е автобиографичен разказ на бившия треньор, който разкрива за случай от 1991 г., в който от местната федерация са опитали да подкупят българските национали, за да им легнат в квалификация за Евро '92. 

В последния кръг от пресявките преди турнира в Швеция румънците гостуват в София на 20 ноември 1991 г. и имат победа с какъвто и да било резултат, освен 1:0, за да се класират на форума. Нашите момчета вече са отпаднали и този мач е протоколен за тях. 

Затова, за да са сигурни в успеха, румънците решават да предложат подкуп от 500 хил. евро на играчите от Златното поколение на България. В крайна сметка мачът завършва 1:1, нашите отказват и на Европейското се класира Шотландия. А ето и разказа на Корнел Дину, публикуван от изданието evz.ro: 

"Президентът на Румънската федерация Мирча Санду поиска помощта на един човек - Дан Албан (бел. прев. бизнесмен, който умира в края на 1991 г.) за операция "София". Той отиде в България в началото на ноември заедно с Джовани Бекали (бел. ред. Бекали сега е съветник на Левски по селекцията), който познаваше много добре тъмните среди на юг от Дунава."

"Те осъществиха контакт с българите. Беше ми казано, че са събрани около 250 хил. долара от различни президенти от румънски клубове, за да се финансира "сделката". Аз си спомням, че може би сумата беше към 500 хил. долара, но няма значение."

"Парите бяха събрани в едно дипломатическо куфарче и с него Дан и Джовани се отправиха към София да предложат подкупа. Но явно е, че нищо не е станало с оглед на резултата", пише Корнел Дину, който тогава работи във федерацията, в книгата си. 

Според източниците му, твърдо против идеята са били Христо Стоичков, Наско Сираков и Борислав Михайлов. Вратарят спасява дузпа на звездата Георге Хаджи при резултат 1:0 за румънците, а нападателят на Левски бележи изравнителния гол за 1:1 и погребва мечтите на съседите. Евро '92 е единственият голям форум, който северните ни съседи пропускат между 1990 и 2000 г.