Шестима футболисти от грузинския национален отбор, който шокира България с победата си с 5:2 в неделя в Разград, са възпитаници на български треньор. През 2016-а година Веселин Бранимиров работи в академията на грузинския гранд Динамо Тбилиси като главен треньор. На тази позиция неговата задача е да бъде едновременно шеф на школата, но също така и да прави плановете за тренировки, а понякога и да слиза на терена, за да показва.
 
Продукти на работата на Бранимиров са Иракли Азаров, Гиорги Чакветадзе, Анзор Меквабишвили, Зурико Давиташвили и Квича Кварацхелия. Последните двама бяха сред голмайсторите на мача в Разград. Иракли Азаров записа асистенция, а освен това предизвика автогола на Андреа Христов. Шестият е резервният вратар Гиорги Мамардишвили, който е част от испанския Валенсия.
"Когато започнах работа с тях, бяха на по 15-16 години. Още от малки си личаха качествата им. Бяха основни играчи във възрастите си и капитани на отборите. Ясно беше, че ще станат водещи фигури и те наистина са такива за грузинския футбол в момента", разкри  Бранимиров пред БТА.
 
Според него има няколко основни момента в изграждането на тези футболисти. Първият е, че на 16-годишна възраст са напуснали Академията на Динамо Тбилиси и са отишли в други клубове, за да играят мъжки футбол. Но не в Трета, а в Първа и Втора дивизия. Веднага след това Кварацхелия и Давиташвили са продадени на отбори в руската Висша лига. Чакветадзе пък е трансфериран в Гент (Белгия), а в момента е играч на германския Хамбургер ШФ.
 
Втори основен момент е, че в Академията на Динамо Тбилиси Бранимиров е водил т.нар "мастър-класове", което означава специализирана работа по постове на най-добрите деца от всеки две съседни възрасти. В тези мастър-класове помагат и треньорите на съответните набори. Трети важен момент е фитнесът.
 
"Беше преценено, че физически децата от Грузия изостават от европейските си връстници. И затова се взе решение да бъдат вкарани във фитнеса на 13-годишна възраст. Видяхте, че грузинските играчи просто подминават българските, които нямат и мускулна маса да ги спрат", казва Бранимиров и допълва, че никой преди срещата с Грузия не го е търсил да даде информация или да очертае важни моменти в противника.
 
Негов фаворит е Кварацхелия, който е много скоростен футболист. Силен е в играта един срещу един, има и отличен дрибъл. Имало е интерес към него в ранна възраст от Байерн Мюнхен, но в крайна сметка се озовава в Локомотив Москва, тъй като баварците преценяват поставената му цена като прекалено висока за малко момче. Но истинските си качества 21-годишният нападател разкрива в Рубин Казан. Войната между Русия и Украйна слага край на този му период и той се връща в родината си по спешност, заигравайки за Динамо Батуми. Но няма да остане дълго там, защото медиите в кавказката република съобщават за интерес от италианския Наполи, оценен на стойност 15 милиона евро.
 
Бранимиров коментира и условията за футбол в Грузия.
 
"Всички знаят, че да се създадат всички тези футболисти, са много важни условията. А в Академията на Динамо Тбилиси бих ги нарекъл уникални. Разполагат с три изкуствени терена, последно поколение трева – същата като тази на терените на Байерн (Мюнхен). Всичко това се финансира от собственика на клуба Роман Пипия, държавата няма нищо общо. Базата е открита през 2011-а година и на церемонията присъстват Андрий Шевченко и Кристиано Роналдо", казва още бившият централен защитник на Нефтохимик, който за последно работеше в украинския Заря Луганск.
 
Оценката за работата на Бранимиров за тези 12 месеца в Динамо Тбилиси е позвъняването от клуба след края на мача България – Грузия 2:5. Потърсил го е главният селекционер Теймур Улгрехелидзе с думите: "Веско, тази победа е и за тебе, защото твоята помощ няма да бъде забравена!".